Airbnb i Holidu avisen els propietaris que treguin les piscines dels anuncis

Portals immobiliaris recorden als anunciants l'obligació d'informar els hostes sobre les restriccions d'aigua a Catalunya i avisen que hauran de compensar els clients en cas de cancel·lació

Enllaç a altres textos de l'autor

Carme Montero

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Les plataformes que anuncien cases de lloguer amb piscina, com Airbnb o Holidu, han començat a advertir els seus clients propietaris que treguin aquesta informació dels seus anuncis, ja que segons les restriccions per sequera, no les podran fer servir.

També els recomanen que avisin els hostes que ja han fet la reserva que es poden trobar amb la piscina buida, talls d'aigua o el jardí en mal estat.

D'aquesta manera, les plataformes recorden la responsabilitat als propietaris per tal que es respectin les limitacions d'aigua per sequera. En aquest sentit, Paula Martínez, del portal de lloguers vacacionals Holidu, explica que fan aquesta advertència per evitar problemes inesperats o cancel·lacions:

"Hem enviat una comunicació als propietaris, on els hem adjuntat una llista de restriccions en diversos idiomes, que han d'omplir amb les que afectin el seu municipi. D'aquesta manera les poden posar ben visibles a l'apartament i evitar que ningú faci el desentès i reompli una piscina quan no està permès."

Catalunya Informació també ha tingut accés al comunicat que Airbnb ha enviat els amfitrions. El text recorda la "prohibició de reomplir piscines en municipis en situació d'emergència" i encomana als propietaris "actualitzar la descripció i la normativa de la casa", o bé eliminar la piscina de la llista de serveis, en cas de no poder-se fer servir. De fet, alguns amfitrions ja han modificat els seus anuncis.

Anunci d'un apartament a Calella de Palafrugell que avisa de les restriccions pel decret de sequera
Anunci d'un apartament a Calella de Palafrugell que avisa de les restriccions pel decret de sequera (Airbnb)


En cas de cancel·lació, el cost l'ha d'assumir el propietari de l'apartament

Les plataformes admeten que els turistes pot ser que demanin compensacions per aquesta afectació al servei, sobretot en el cas de les piscines. Tot i així, Martínez assegura que no esperen "cancel·lacions massives".

"Si un hoste demana compensació, pot anar fins al 25% del cost. En aquest cas, recomanem als propietaris que accedeixin a aquest reemborsament."

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris recalquen la importància que l'advertència sigui per escrit, perquè en quedi constància. Ester Lorente, de l'OCU, recomana que l'avís s'inclogui a l'anunci i, en cas que la reserva ja estigui feta, es faci per correu electrònic al client.

Ara bé, en cas que el client vulgui cancel·lar la reserva, segons Lorente, és el propietari, --"i no les plataformes"--, qui haurà d'assumir el càrrec de tornar els diners de la reserva, ja que la situació de sequera "és una causa sobrevinguda".

"És una causa major. Equiparable a la covid, que va venir de cop i volta, i vam haver de tancar-nos. Això igual, és sobrevingut a quan es va fer la reserva. Per tant, si el turista diu 'no vull continuar endavant', és el propietari el qui ha de tornar els diners."

De totes maneres, els portals asseguren que entre els propietaris hi ha nerviosisme perquè les informacions sobre l'ús de la piscina "són molt canviants".

 

ARXIVAT A:
SequeraHabitatge
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut