9 de cada 10 condemnats a penes alternatives a la presó no reincideixen

La reincidència dels condemnats a mesures penals alternatives és d'un 10%, davant del 30% dels empresonats

RedaccióActualitzat

Només un de cada deu condemnats que substitueix la pena de presó per treballs per a la comunitat reincideix, segons un estudi del Departament de Justícia. A Catalunya hi ha 15.000 persones condemnades a presó dels quals gairebé 7.000 han commutat la pena per treballs en benefici de la comunitat.  El Codi Penal inclou aquesta opció en el catàleg de penes qualificades de menys greus o lleus. Els delinqüents que fan aquestes mesures són un 71% condemnats per delictes de trànsit i un 20% per violència domèstica.

L'execució de les mesures penals alternatives es fa amb la col·laboració de més de 1.700 entitats sense afany de lucre, unes 500 de les quals són ajuntaments i altres administracions públiques, que acumulen el 65% dels condemnats. Es tracta de prestar una cooperació no retribuïda en activitats d'utilitat pública en relació als delictes comesos. El 2015 més de 13.500 condemnats van realitzar 1,35 milions d'hores en 500 ajuntaments i 1.200 ONG.

L'estudi fet per la Generailtat posa de manifest que la imposició d'aquestes tasques com els treballs en benefici de la comunitat, teràpies obligatòries o cursos de formació són més efectius per impedir la reincidència en determinats delictes i condemnats.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que el compliment d'aquestes mesures penals alteratives permet, en molts casos, compaginar tasques familiars amb laborals, i fa que els condemnats "coneguin realitats diferents i se sentin "més útils i valorats per la societat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut