Diumenge, a les 22.05

"Un mur al Nil", la guerra pel control de l'aigua del Nil, a "30 minuts" 

Diumenge, 5 de maig, a les 22.05, estrena "Un mur al Nil", una producció aliena que parla de la guerra pel control de l'aigua del Nil i analitza els efectes que pot tenir a la regió la construcció d'una gran presa a Etiòpia.

El riu Nil és la font de vida de més de 300 milions de persones, però a la vegada ha estat al centre de les lluites de poder pel control de la seva aigua. Durant els darrers 10 anys, la construcció a Etiòpia de la Gran Presa del Renaixement, la més gran que s'ha construït mai a l'Àfrica, ha enverinat les relacions entre Etiòpia, Egipte i el Sudan, i està modelant una nova geopolítica en aquesta regió. 

La Gran Presa del Renaixement és a uns vint quilòmetres de la frontera sudanesa i s'ha convertit en la promesa de prosperitat per a Etiòpia, que vol utilitzar-la per impulsar la seva economia i convertir-se en la gran potència de producció d'energia elèctrica de la regió. La construcció està a punt de finalitzar, i el país ja ha començat a vendre l'electricitat generada als seus veïns. 

No obstant això, Egipte, que sempre s'ha considerat l'amo absolut del Nil, veu en la presa una amenaça directa per a la seva seguretat nacional. Citant un "dret històric" al riu, el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va amenaçar:

"Ho dic fort i clar: ningú ha de tocar ni una gota d'aigua del Nil. En cas contrari, la regió experimentarà una inestabilitat sense precedents." Ara, el Caire està fent servir tots els mitjans que té a l'abast per bloquejar el progrés del projecte etíop, fins i tot ha arribat a pressionar la comunitat internacional a les Nacions Unides. 

Pel que fa al Sudan, el ferm aliat d'Egipte, la seva posició sobre la presa continua sent força ambigua. Rica en recursos minerals i hídrics, la Banya d'Àfrica és avui una regió estratègica en plena transformació, amb nous actors com els Emirats Àrabs Units, que hi intervenen per aprofitar la seva fragilitat i remodelar les aliances. 

Aquest nou mur al Nil pot agreujar l'estabilitat d'una regió fronterera trencada pel conflicte armat, on la violència i les massacres han marcat comunitats locals ja desplaçades per la construcció de la presa. La primera gran guerra per l'aigua podria estar a punt de començar. 

Un reportatge de Sara Creta, produït per Magneto Presse. 

#GuerraPerAigua3Cat 

Anar al contingut