Pere Renom en un moment de l'estrena de demà.
Pere Renom en un moment de l'estrena de demà.
Demà, a les 22.15

"Quèquicom" estrena el reportatge "Nitrogen, un problema d'arrel"

Dimecres, 9 d'octubre, a les 22.15 al 33, "Quèquicom" estrena el reportatge "Nitrògen, un problema d'arrel", de Pere Renom i Cari Pardo, en què es descobrirà la història increïble i cruenta d'aquest element químic.

En aquesta estrena de "Quèquicom" s'explica com, fins a principis del segle XX, la producció agrícola estava limitada per la disponibilitat de nitrogen (N), perquè les plantes el necessiten per créixer. En conseqüència, les collites eren irregulars i escasses i molta gent moria de fam. Però, poc abans de la Primera Guerra Mundial, un químic alemany, Fritz Haber, va aconseguir fixar el nitrogen de l'aire, el que permet fabricar fertilitzants a base de nitrats. El descobriment de Haber donava vida a les plantes i menjar a la població. Malauradament ell va ser el primer a usar el seu descobriment per a la fabricació d'explosius.

Avui en dia, l'abús dels productes basats en el nitrogen contamina tots els ecosistemes.

Dos invents recents ajudaran a restablir l'equilibri del cicle del nitrogen: els catalitzadors dels cotxes que eliminen els gasos tòxics (NOx) i l'electrodesnitrificació, un mètode revolucionari patentat per l'empresa catalana Hydrokemós per eliminar els nitrats de l'aigua transformant-los en el gas atmosfèric N2, que és inert.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.15.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33
Anar al contingut