La nena de 8 anys, amb l'Os de Plata aconseguit a la Berlinale (REUTERS/Michele Tantussi)

Os de plata de la Berlinale a millor interpretació protagonista per a l'actriu de 9 anys Sofía Otero, a "20.000 especies de abejas", amb la participació de TV3

La Berlinale ha premiat l'actriu de 9 anys Sofía Otero amb l'Os de Plata per "20.000 mil especies de abejas", escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. La pel·lícula s'estrenava mundialment a la Secció Oficial del Festival. Era la primera vegada que una cineasta espanyola hi presentava la seva òpera prima.

L'actriu basca Sofía Otero ha guanyat l'Os de plata de la Berlinale a millor interpretació protagonista pel seu paper a "20.000 especies de abejas", una coproducció basca i catalana dirigida per Estíbaliz Urresola.

La jove intèrpret de 9 anys, que en tenia 8  quan va rodar la pel·lícula, va ser la protagonista de la nit en rebre el reconeixement del jurat, format per la catalana Carla Simón i presidit per l'actriu nord-americana Kristen Stewart, que ha anunciat personalment el guardó i ha lloat Otero.

"20.000 especies de abejas", el primer llargmetratge escrit i dirigit per Estibaliz Urresola Solaguren i amb la participació de TV3, va tenir la seva estrena mundial a la Secció Oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín, que va celebrar la 73a edició entre el 16 i el 26 de febrer.

Era la primera vegada que una cineasta espanyola estrenava la seva òpera prima a la Secció Oficial de la Berlinale, on a més aquest any era l'única producció de l'estat espanyol. Bteam Pictures l'estrenarà als cinemes el 21 de abril de 2023.

Produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films (Nora, Akelarre, Cordes) la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las Niñas") i amb la producció associada de la basca, Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), "20.000 especies de abejas" que compta amb un equip artístic i tècnic integrat gairebé exclusivament per dones. El càsting està encapçalat per la jove Sofia Otero, Patricia López Arnaiz (guanyadora del premi Goya a Millor Interpretació Femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), Unax Hayden ("Irati") i Andere Garabieta.

Rodada durant set setmanes a l'estiu de 2022 a diferents localitzacions del País Basc, com Llodio i Hendaia, el guió de la pel·lícula té el seu origen a les Residències Artístiques "Una habitación propia" organitzades per Gariza Films. Després va continuar a Noka de Zineuskadi ia The Screen - La Incubadora de l'Ecam, entre d'altres.

Rodada en castellà, eusquera i francès amb una durada de 125 minuts, "20.000 especies de abejas" està escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. Lara Izagirre i Valérie Delpierre són les productores del film, que compta amb la direcció de fotografia de Gina Ferrer García i la direcció d'art d'Izaskun Urkijo Alijo. Eva Valiño s'encarrega del so, i Koldo Corrella del disseny de so. Raúl Barreras signa el muntatge; Noma Acting s'ocupa del càsting; Silvina Guglielmotti és ajudant de direcció; i Pablo Vidal és director de producció. Nerea Torrijos és la figurinista i Ainhoa ​​Eskisabel és la responsable del maquillatge i perruqueria.

La pel·lícula compta amb el finançament de l'ICAA; la participació d'EITB, RTVE, MOVISTAR PLUS+, TV3, GOVERN BASC, DIPUTACIÓ FORAL D'ÀLAVA; la col·laboració DIPUTACIÓ FORAL DE BIZKAIA: i finançament d'EBAKI. LUXBOX s'encarrega de les vendes internacionals.

Sinopsi

Cocó, de vuit anys, no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres.

La seva mare Ane, (Patricia López Arnaiz), sumida en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, on resideix la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (Ane Gabarain), estretament lligada a la cria d'abelles i la producció de mel.

Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors. I, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut