Diumenge, a les 22.05

"La febre dels metalls", la possibilitat d'una mineria respectuosa, a "30 minuts"

Diumenge, 26 de maig, a les 22.05, estrena "La febre dels metalls", una producció pròpia de 3Cat, que parla de la intenció d'Europa d'obrir jaciments dels considerats "minerals estratègics" per tal de frenar la dependència de la Xina. El reportatge també planteja altres opcions per cobrir les necessitats d'aquests minerals, com reduir-ne el consum o apostar pel reciclatge dels aparells electrònics que contenen aquestes matèries primeres.

Coure, liti o cobalt són metalls estratègics. Són als mòbils, a les bateries i als vehicles elèctrics. Europa els importa de la Xina, una dependència que es vol aturar. Per això s'impulsa una legislació per facilitar l'obertura de jaciments a Europa. Mentre els moviments ecologistes aposten pel reciclatge, els geòlegs defensen que una mineria respectuosa és possible.

Al cap de Creus hi ha liti i coltan. A les muntanyes de Poblet hi ha platí, paladi o cobalt. Són metalls imprescindibles per als dispositius electrònics. Són minerals "estratègics" que, en el cas del coltan, ha provocat una guerra a la República Democràtica del Congo. En tenim, a Catalunya, d'aquests minerals? El geòleg Joan Carles Melgarejo ho confirma: "A Catalunya, buscant bé podem tenir més d'una sorpresa. Alguna cosa ja sabem que hi és."

Els geòlegs comprenen la reticència de molta gent d'obrir més mines. Però això, diuen, no hauria d'impedir investigar. "Sempre hi ha qui afirma que és millor no investigar perquè segur que l'espifiaran", lamenta el geòleg Marc Campeny, "però, és clar, no podem girar la cara al coneixement."

El 2020, en Marc va confirmar concentracions rendibles de minerals rars a Fuerteventura. A l'illa ja hi ha hagut manifestacions i el govern insular s'hi ha posicionat en contra. El geòleg avisa: "Si sabem que tenim recursos, amb la Xina es podrà negociar molt diferent."

"Reduïm primer el consum d'energia i potser no necessitarem incrementar tant la demanda d'aquests minerals", afirma Clàudia Custodio, de l'Observatori del Deute en la Globalització. També proposa recuperar les matèries primeres dels aparells electrònics.

Europa ha mogut fitxa. Caldrà veure quan i com es trasllada aquest gir. Marc Campeny ho té clar: "D'aquí deu o quinze anys en veurem algun resultat, però això anirà a poc a poc."

Fitxa tècnica:

Un reportatge de: Jordi Regàs i Joan Carles Calvera
Imatge: David Bou
Muntatge: Marc Escòlies
Producció: Jèssica Montaner i Arlet Rodríguez

"La febre dels metalls" és una producció de 3Cat.

Anar al contingut