Hisenda no podrà multar a qui s'equivoqui en la declaració tributària si no detecta voluntat de frau

Una sentència dóna la raó a la denúncia d'un contribuent perquè diu que no ha actuat amb mala fe. L'advocat que porta el cas afirma que l'error d'interpretació d'una norma sense que es demostri la intenció de frau no es pot castigar amb una multa.

Els errors en una declaració tributària no es podran sancionar si Hisenda no demostra que hi ha intenció de frau. Així ho diu una sentència del Tribunal Econòmic Administratiu de Catalunya arran de la denúncia d'un contribuent. En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, l'advocat que ha portat aquest cas, Antoni Díaz, ha destacat la importància d'aquesta resolució judicial: "Això posa una mica els punts sobre les is. Estem parlant del tema i això pot fer obrir els ulls a altres persones i, per tant, que quan el contribuent està facilitant a l'administració totes les seves dades i els mitjans de la seva situació fiscal, explica com ho ha fet tot, totes aquelles discrepàncies o interpretacions jurídiques contradictòries no constitueixen directament un propòsit fraudulent."

La sentència del Tribunal Econòmic Administratiu de Catalunya dóna la raó a un empresari que va haver de pagar una multa a l'Agència Tributària perquè va entendre de manera incorrecta una bonificació sobre l'impost de societats. Hisenda ha anul·lat ara la sanció perquè no s'ha constatat que el contribuent va actuar de mala fe. L'advocat d'aquest empresari ha explicat que no es pot castigar una persona si es tracta només d'un error d'interpretació: "El que estem fent és transmetre a tots els ciutadans que, davant d'una sanció d'Hisenda, si aquesta sanció és amb un procediment que tu has interpretat una norma d'una forma raonable, no has ocultat en cap moment cap dada a l'administració doncs, evidentment, podem manifestar que no procedeix aquest tipus de sanció." La resolució no és encara ferma perquè Hisenda té la possibilitat de presentar-hi un recurs.

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut