Ferran Mascarell aposta pel cinema català de qualitat i per les versions originals

El conseller de Cultura creu que el procés de primàries del PSC que ha triat l'alcaldable de Barcelona no és representatiu ni estimula la renovació dels partits.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que el seu departament potenciarà la producció de cinema català de qualitat, en la línia de pel·lícules com Pa negre, i també les versions originals dels films. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, Mascarell ha remarcat: "Jo sóc més partidari de molta pel·lícula feta a Catalunya. I amb menys pel·lícula doblada? Sí, perquè tinc la impressió que a mig termini els nostres fills el que desitjaran són versions originals, no pas versions doblades. Per tant, què hem d'accentuar? Cinema propi i versions originals."

Segons el conseller, "l'única solució pel cinema català, plantejat com a creativitat i com a indústria, és que es faci molt de cinema fet en català, que tingui una validesa local i internacional", i ha posat com a exemple a seguir la pel·lícula premiada d'Agustí Villaronga, Pa negre.

Sobre l'afer de l'arxiu Centelles, Mascarell ha explicat que es reunirà amb responsables del ministeri per intentar que hi hagi un canvi en la legislació per evitar casos semblants: "Les relacions que tinc amb el ministeri i amb la ministra són bones i ho seguiran sent. Però això no vol dir que no demani als pròxims mesos unes regles del joc radicalment diferents."

Ferran Mascarell ha reiterat que les retallades de la seva conselleria seran d'entre el 15 i el 20%, i ha reclamat un esforç de contenció pressupostària en institucions com el MACBA: "Mai una gran institució cultural com el MACBA des que va néixer, que té uns quinze anys si no recordo malament, mai no ha tingut que fer retallades. Ara jo els hi demano que facin un petit esforç de retallar en les coses més sumptuoses, les més prescindibles, per agafar embranzida, per recuperar posicions amb molta energia el més aviat possible."

Mascarell ha criticat l'actuació de la Generalitat Valenciana en el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià: "És una decisió incomprensible i incompatible amb el temps que vivim", i ha afegit que espera que "s'imposi aviat el sentit comú."

El titular de Cultura també ha revelat que fa poc va parlar amb l'entrenador del Barça, Josep Guardiola, perquè col·labori amb la conselleria: "Ell representa moltes coses. És un gran prescriptor i, sobretot per unes franges d'edat, té un gran predicament i ens pot ajudar molt. El vaig trobar amb una actitud tal com és ell, una de les persones més encantadores i amb el cap més ben posat del nostre país". Mascarell no ha concretat, però, en què consistirà aquesta col·laboració de Guardiola amb la Generalitat.

Primàries del PSC


Ferran Mascarell considera que les primàries del PSC que han escollit Jordi Hereu candidat a l'alcaldia de Barcelona no són representatives perquè només hi han votat una tercera part dels militants: "Les primàries haurien d'implicar un procés en el que els candidats poden apel·lar a la ciutadania a participar-hi. Les primàries a l'americana són una altra cosa, és un procés obert en el que tu obres les llistes, obres els possibles votants en el procés. Aquí són unes llistes molt tancades. Han acabat votant només quatre mil persones. Per tant, és una elecció interna. Només dic que això no és exactament el que pot mobilitzar les renovacions i les transformacions dels partits".

El conseller, que fa uns mesos es va especular amb la possibilitat que es presentés a unes primàries per a l'alcaldia de Barcelona, ha reconegut que va decidir no anar a votar per no generar cap tipus de polèmica, tot i que encara consta com a militant del PSC.

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut