Els últims interrogatoris als encausats i els primers testimonis del judici del procés, a TV3 i Catalunya Ràdio

TV3 i Catalunya Ràdio fan una cobertura informativa especial amb motiu del judici del procés independentista català que s'està fent a Madrid. Aquesta tercera setmana, el judici es podrà continuar veient en directe pel 3/24, escoltant per Catalunya Informació, i les declaracions dels encausats, que acabaran amb Jordi Cuixart i Carme Forcadell i donaran pas als testimonis, en directe per TV3 i Catalunya Ràdio

El judici es reprendrà demà amb l'interrogatori a Jordi Cuixart. Té la intenció de contestar a la Fiscalia, però no a l'Advocacia de l'Estat, perquè considera que és una vergonya que criminalitzi una entitat cultural com Òmnium.

Cuixart s'enfronta a una petició per part del fiscal de 17 anys de presó i el seu interrogatori se centrarà en els fets del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia i en el dia del referèndum. 

Quan acabi Cuixart, serà el torn de Carme Forcadell, l'última dels processats que ha de declarar. També ha de fer front a una petició fiscal de 17 anys de presó. Previsiblement, respondrà que el seu objectiu va ser fer possibles els debats a la cambra catalana i que està protegida per la inviolabilitat parlamentària.

A partir d'aquí començaran els interrogatoris. En primer lloc, els polítics, perquè el tribunal els ha volgut distanciar de la campanya electoral. Havien de començar dimarts, però com que aquest dia encara han de declarar Cuixart i Forcadell, començaran dimecres. El primer serà el diputat d'ERC Joan Tardà, seguit pel president del Parlament, Roger Torrent, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Un dels testimonis més esperats serà el de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, que ja va haver de declarar com a testimoni en el cas Gürtel. Altres membres del govern Rajoy també estan citats. És el cas de l'ex-número dos de l'executiu Soraya Sáenz de Santamaría i de l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, que finalment declararan abans que Rajoy.

També està previst el testimoni de l'extitular d'Interior Juan Ignacio Zoido. El seu testimoni es va incloure a última hora a petició de la defensa de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Durant tot el judici, TV3, Catalunya Ràdio, el canal 3/24, Catalunya Informació i el web 324.cat/judici oferiran una cobertura amb una clara funció de servei públic.

Les sessions del judici es podran seguir íntegrament en directe pel 3/24 i pel web catradio.cat .

TV3 i Catalunya Ràdio estaran pendents de l'actualitat del judici amb connexions diàries i una cobertura especial per als moments clau. Les declaracions dels encausats i dels testimonis es podran seguir a Catalunya Ràdio, al matí amb Mònica Terribas i a la tarda amb Òscar Fernàndez. A Catalunya Informació es podrà seguir el judici íntegrament, amb Marta Romagosa. I "El matí de Catalunya Ràdio" i el "Catalunya migdia" es faran en directe des del Tribunal Suprem a Madrid.

Aquesta setmana, TV3 desplaçarà a Madrid un dels conductors del "TN migdia". "Els matins" i el "TN vespre" es faran des de plató, però amb connexions amb els enviats especials. A més, el magazín matinal allargarà la durada en funció de les declaracions. El canal 3/24 seguirà tot el judici. El dia acabarà amb un recull del que ha donat de si el judici al "Més 3/24", que amplia la seva durada els dies de judici per fer dues hores de programa.

Al 324.cat hi haurà un seguiment minut a minut del judici i emetrà el judici en directe a Twitter i Facebook. També farà difusió de tota la cobertura per YouTube.

Els dies que hi hagi judici hi haurà sessions de matí i de tarda, que generaran tota mena d'informacions. Totes les notícies es poden consultar a l'especial del judici del procés, però per no perdre's res del que està passant a dins i fora de la sala del Suprem, s'oferirà un resum diari, que estarà disponible també via WhatsApp, amb informació de l'ordre del dia, a primera hora del matí, i amb un recull dels titulars generats durant la jornada, que s'enviaran al vespre. També tota la informació a Telegram. Per subscriure's al servei, s'ha de tenir instal·lada l'aplicació de Telegram a l'"smartphone", i clicar a l'enllaç: 324.cat/judicitelegram

Catalunya Ràdio generarà un podcast específic per al seguiment del judici, que recollirà els moments informativament més rellevants de la cobertura. Aquest nou servei inclourà, cada dia, una selecció dels àudios més destacats de la jornada.

Per inscriure's al podcast, es pot fer gratuïtament a SpotifyiTunes i iVoox. També es pot accedir a l'RSS per poder gestionar el contingut.

La informació generada per un judici d'aquestes característiques pot ser difícil de seguir per un usuari que no estigui gaire acostumat als processos judicials. Per aquest motiu s'ofereix context amb la finalitat que tothom pugui interpretar bé la informació i fer-ne un bon seguiment. Aquesta informació es troba en un interactiu web que es pot consultar en català, castellà i anglès, i que es diu "Les claus del judici", dins del 324.cat.

Enllaç en els tres idiomes:

https://www.ccma.cat/324/claus-judici-proces/

https://www.ccma.cat/324/keys-catalan-independence-trial/

https://www.ccma.cat/324/claves-juicio-proces/

tv3.cat

Anar al contingut