A partir de dilluns

"Tor", una història de Carles Porta, arriba a la plataforma 3Cat i a TV3

El 29 d'abril, la plataforma 3Cat i TV3 estrenaran "Tor", la nova sèrie escrita i dirigida per Carles Porta. Una producció de 3Cat amb la col·laboració de Goroka, Ikiru Films i True Crime Factory que, al llarg de vuit capítols, mostrarà els tràgics fets que es van viure en aquest poble de tretze cases del Pallars Sobirà, on van morir assassinades tres persones.

El juliol de 1995 va ser assassinat Josep Montané, Sansa, propietari d'una de les muntanyes més grans del Pirineu. Era el tercer assassinat a Tor, un poble de tretze cases on els veïns porten cent anys barallant-se per demostrar qui viu més dies al poble. Per ser propietari de la muntanya, els estatuts de la societat de copropietaris diuen que s'ha de tenir foc encès tot l'any. Les enveges i l'odi entre els veïns han fet que el foc entrés a les ànimes de la gent.

Carles Porta va començar a investigar els crims l'any 97 pel programa "30 minuts" i ara comparteix tot el què ha aconseguit esbrinar amb els espectadors.

LA MAQUETA DE TOR

La història de Tor és la història de cent anys de picabaralles, contraban, buscavides, cases cremades, jueus desapareguts i assassinats.

Per fer-ne la sèrie, es comptava amb molt material d'arxiu, plans atmosfèrics del poble i més de cinquanta entrevistes. Hi havia molts elements visuals que servien per explicar part del relat, però no tot. Hi havia moments de la història que s'havia de recrear. Per això va sorgir la idea de construir una maqueta del poble de Tor, amb les seves cases, camins, cotxes i amb figures dels personatges protagonistes de la història en les diferents èpoques del relat. Per fer-la, Eduard Grau, el maquetista, va haver de documentar-se. Ell no havia estat mai a Tor i va fer una mena d'investigació forense per poder construir el poble a escala real amb tots els detalls.

El realisme de la maqueta no només es basa en reproduir les mides exactes de cada construcció, si no que també hi té un paper molt important la il·luminació. Una finestra il·luminada, un fanal, els fars d'un cotxe que passa li donen realisme, profunditat i generen una atmosfera, un to, que ajuda a transportar l'espectador a diferents èpoques passades i a connectar amb les emocions.

Una vegada construïdes les maquetes exactament com era el poble en les diferents èpoques que es relaten a la sèrie, se li havia de donar vida a cada escena, com si fos una pel·lícula: amb els personatges que es necessitaven, els elements d'atrezzo i, sobretot, recreant el moment en què va passar. Si era de dia o de nit, si hi havia pluja, neu o vent, amb cotxes i sense, amb boira, fum o foc. El resultat és excepcional, és una eina visual i narrativa imprescindible per explicar aquest conte a la vora del foc.

CAPÍTOL 1: UN CADÀVER A TOR

El 30 de juliol de 1995 Josep Montané, Sansa, apareix mort a casa seva, a Tor. Feia 5 mesos que el jutge de Tremp l'havia fet amo únic de tota la muntanya, cosa que no havia agradat gens a la resta de copropietaris, les 13 famílies que tenien casa al poble. El cadàver el troben dos hippies de Tor i de seguida apunten Miquel Aguilera com a autor del crim perquè diuen que l'havien sentit com amenaçava Sansa de mort. Aguilera vivia amb la víctima, i li feia de guardaespatlles, fins que Sansa el va voler fer fora de casa seva. Miquel Aguilera va matar Sansa?

Crèdits

UNA SÈRIE ESCRITA I DIRIGIDA PER: Carles Porta
DIRECCIÓ EXECUTIVA: Laura Tremoleda
REALITZACIÓ: Santi Baró
PRODUCCIÓ EXECUTIVA GOROKA: Guille Cascante
PRODUCCIÓ EXECUTIVA IKIRU FILMS: Edmon Roch
PRODUCCIÓ EXECUTIVA TRUE CRIME FACTORY: Pablo Fernández Masó i Óscar Rodríguez
PRODUCCIÓ EXECUTIVA 3Cat: Mario Daza i Cristian Trepat

#Tor3Cat

3cat.cat/tor

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut