Alan D. Solomont creu que el futur del món àrab el determinarà la seva gent i no els Estats Units

L'ambaixador nord-americà a Espanya considera necessàries les "decisions difícils i impopulars" del govern espanyol per combatre la crisi econòmica.

L'ambaixador nord-americà a l'Estat espanyol, Alan D. Solomont, afirma que el futur dels països del món àrab com Egipte o Tunísia depèn de l'actitud de la seva gent i no d'altres països com els Estats Units. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, l'ambaixador ha remarcat que, després de les recents revoltes del nord d'Àfrica, els canvis han de venir propiciats pel poble: "Crec que el més important d'aquesta situació és que la mateixa gent està expressant el seu desig de canvi. I el resultat, creiem i esperem, vindrà determinat per la gent d'aquests països i no pels Estats Units, ni per Espanya", ni per cap altre factor extern.

El cap de la diplomàcia nord-americana a Espanya ha volgut deixar clar que la Casa Blanca respectarà aquests moviments si són democràtics i van a favor de la llibertat. Alan D. Solomont destaca el paper d'Internet en aquests processos i les actuacions per impedir-hi el seu accés, com ha passat a l'Iran: "Hi ha hagut intents, tant a Egipte com a Tunísia, de tancar les xarxes, però no ho van poder fer. I no crec que, en definitiva, moviments de la mena que estem veient es puguin aturar per sempre."

Sobre les filtracions del portal Wikileaks, Solomont ha dit que Washington està prenent les mesures oportunes: "El nostre govern ha treballat molt per tal de garantir que aquestes filtracions amb el robatori d'informació confidencial no puguin passar de nou. Ens cal tenir unes relacions de confiança amb els països amb els quals treballem i hem de poder fer la nostra feina sense arriscar la seguretat de ningú".

L'ambaixador dels Estats Units opina que les actuacions del govern espanyol per afrontar la crisi econòmica són les que calia aplicar, encara que hagin provocat crítiques: "El missatge que el nostre govern ha comunicat al govern espanyol és que la crisi econòmica en què ens trobem requereix de decisions difícils, a vegades de decisions impopulars, decisions que provoquen dolor addicional, però que són, tot i així, necessàries per arreglar les coses des de la perspectiva econòmica. I no hi ha dubte que el govern espanyol ha pres alguna d'aquestes decisions tan difícils i també la Generalitat de Catalunya ha pres alguna d'aquestes decisions difícils". Alan D. Solomont ha afegit que coincideix amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en el sentit que el sector privat ha de contribuir en el creixement econòmic i en la creació de llocs de treball: "Jo crec que el president de Catalunya entén perfectament la importància que té el sector empresarial i crec que busca oportunitats precisament de garantir tots aquests negocis que ajudin l'economia".

catradio.cat/mati
Anar al contingut