Barcelona

CiU, ERC i ICV no veuen clars els pressupostos i faran suar el PSOE per aconseguir el seu suport

El PSOE ho tindrà complicat per trobar suports entre els partits catalans. Ara per ara, Esquerra, CiU i ICV no veuen clars els comptes del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Els republicans asseguren que són uns pressupostos antisocials i que hipotequen la recuperació econòmica. La federació nacionalista va més enllà i creu que són incompatibles amb la creació d'ocupació, i directament es plantegen una esmena a la totalitat dels pressupostos. Per la seva banda, els ecosocialistes consideren que l'objectiu dels pressupostos no és garantir les polítiques socials sinó reduir el dèficit de l'Estat.

Actualitzat
"Antisocials", "hipoteca" i "incompatibles" són les paraules que han escollit Esquerra i Convergència per definir el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2010. D'entrada, aquests dos partits i ICV no veuen clars els comptes, tot i que amb matisos.

Des de Convergència i Unió les crítiques es centren en el fet que els pressupostos no serviran per combatre l'atur. El seu portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, veu gairebé inevitable que CiU presenti una esmena a la totalitat dels pressupostos. Assegura que "l'objectiu de frenar l'atur no troba resposta amb aquests pressupostos". El polític troba a faltar, a més, que el govern espanyol no hi inclogui "premiar" aquelles empreses que generen llocs de treball. De fet, Duran i Lleida veu difícil que el seu partit hi acabi votant a favor.

Des d'Esquerra, no són tan contundents a l'hora de definir el seu suport, però sí que són molt crítics amb els números. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha advertit el PSOE que "haurà d'esforçar-se molt si vol obtenir suports". Argumenta que el projecte dels pressupostos per al 2010 no fa més que "hipotecar la recuperació econòmica" i "segueix el mateix guió erràtic, improvisat i irreal dels últims dos anys". Ridao assegura que els comptes preveuen un creixement de l'economia i del dèficit "fictici", així com una reforma fiscal que "penalitza l'estalvi i el consum de les classes mitjanes i populars".

El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, ha avançat que el seu vot serà favorable, o no, en funció de les negociacions que s'obrin a partir d'ara.

Tot i l'opinió expressada pels tres partits, el joc de declaracions, crítiques i acords acaba de començar. Zapatero necessita set vots per poder aprovar els comptes del 2010 i s'haurà de veure si els partits catalans hi acaben donant suport.

El PSC demana responsabilitat a CiU

Qui sí que està a favor dels pressupostos és, evidentment, el PSC. Els socialistes catalans, a més, han fet una crida a CiU perquè no tiri endavant l'anunciada esmena a la totalitat al projecte de llei. Asseguren que si Convergència no es fa enrere en aquest sentit, seria responsable de deixar l'Estat sense pressupostos per a l'any que ve.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut