Barcelona

El PSC proposa a CiU pactar dos candidats de consens pel Tribunal Constitucional

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha ofert a CiU que, d'acord amb la unitat catalana pel finançament, el tripartit pacti amb la federació nacionalista dos candidats de consens per formar part del Tribunal Constitucional. El Senat ha demanat als parlaments autonòmics que li facin arribar la seva proposta de candidats a l'Alt Tribunal abans del 29 de setembre, i el Parlament de Catalunya podria acordar els seus aspirants el proper dia 26. Cada comunitat pot presentar dos candidats, el que suma 34 aspirants, dels quals només quatre seran elegits pel Senat per majoria qualificada.

Actualitzat

Miquel Iceta ha revelat que hi ha un cert acord entre els partits perquè el Parlament elegeixi els seus candidats el dia 26 de setembre, per la qual cosa ha emplaçat CiU i la resta de partits catalans a "una negociació modèlica" que permeti designar dos juristes "de prestigi". Iceta ha confiat que la negociació sobre els dos candidats al Tribunal Constitucional es porti durant aquestes setmanes de forma "discreta" i al "màxim nivell", i que no caigui en filtracions de noms.

El viceprimer secretari del PSC ha comentat: "En aquest procés no poden jugar de cap manera quotes de partit, sinó el prestigi dels candidats", i ha admès que aspira que una d'aquestes dues persones sigui designada membre del Tribunal Constitucional, un organisme que analitza la constitucionalitat del nou Estatut.

"La nostra voluntat és consensuar els dos noms. Que no es pugui dir que CiU n'ha presentat un i el govern, un altre", ha remarcat el portaveu socialista, que ha donat per fet que els aspirants que designi el Parlament tindran una visió "autonomista i federalista".

Iceta també ha destacat que ja que Catalunya "va patrocinar" la reforma del Senat perquè les comunitats poguessin elegir alguns membres del Tribunal Constitucional, la seva proposta ha de ser "impecable". En aquest sentit, el portaveu del PSC creu que els aspirants han de ser "de primeríssim nivell" per així "prestigiar" un Tribunal en què s'han donat recusacions creuades.

Al marge dels quatre membres del Tribunal Constitucional que designarà la cambra alta després de la proposta de les comunitats, els vuit membres restants del Tribunal Constitucional s'elegeixen de la següent manera: el Congrés n'escull quatre, el Consell General del Poder Judicial en selecciona dos i el govern, dos més.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut