Sebastopol

Putin desembarca a Crimea en el Dia de la Victòria i després d'una demostració de força a la plaça Roja

El president rus ha obviat les peticions dels que ho veuen com un gest de provocació

Actualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ha aterrat a Crimea per commemorar l'aniversari de la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi, ara fa 69 anys. Els governs occidentals i l'ucraïnès li havien demanat repetidament que no ho fes, però Putin ha obviat les peticions dels que ho veuen com un gest de provocació.

Celebració a Sebastopol

Putin ha arribat a Sebastopol, Crimea, l'antiga península ucraïnesa a primera hora de la tarda. Aquí la imatge superava en simbolisme la que pot oferir Plaça Roja de Moscou. El president de Rússia trepitjava per primer cop Crimea des de l'annexió al més de març i passava revista a la gran flota russa del Mar negre.

En el seu discurs Vladímir Putin a dit que Rússia "Tracta a tots els països, a tots els pobles, amb respecte. Respecte pels drets i interessos legítims. Però demanem, de la mateixa manera, que tothom hauria de tractar els nostres interessos legítims amb respecte, incloent la restauració de la justícia històrica i el dret a la lliure determinació."

Fins fa un any, a Crimea les desfilades del Dia de la Victòria les feien russos i ucraïnesos, que junts van patir com ningú l'Alemanya nazi. Avui, Sebastopol és russa i els ucraïnesos s'ho miren amb impotència des de l'altra banda de la frontera conscients que han perdut un tros de país ja que a la província rebel de Donetsk, hi ha hagut nous enfrontaments entre prorussos i forces pro Kíev.

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen ha classificat aquesta visita de Putin a Crimea d'inapropiada.

 

Gran desfilada a Moscou

Abans, Moscou ha estat escenari del principal acte rus de celebració del Dia de la Victòria. L'acte, que ha consistit en una desfilada militar a la plaça Roja, l'ha presidit Vladímir Putin. El president rus ha recordat la Segona Guerra Mundial i ha dit que la voluntat de ferro del poble soviètic va salvar Europa de l'esclavitud.

El Dia de la Victòria, considerat popularment la festa nacional russa, també és una exhibició de la força i el material de l'exèrcit rus. Des de fa sis anys, a més de soldats, per la plaça Roja també hi desfila armament pesant rus i també mitjans aeris de l'exèrcit. En el seu discurs, el president rus ha recordat, poc abans de desplaçar-se cap allà, la batalla de Sebastopol, port de la península de Crimea, annexionada a Rússia al març.

Celebració més discretes a la resta d'Ucraïna

A Ucraïna també hi ha ciutadans que han volgut commemorar el Dia de la Victòria. En diverses ciutats, com Odessa, s'ha volgut recordar els familiars que van perdre la vida en la Segona Guerra Mundial. Les tradicionals marxes s'han cancel·lat per evitar enfrontaments entre prorussos i proucraïnesos, però les autoritats ucraïneses han decidit mantenir uns actes de record mínims. Fa només una setmana, quaranta persones van morir en enfrontaments molt violents en aquesta ciutat. De fet, a la ciutat de Mariúpol, almenys vuit persones haurien mort en enfrontaments.

A Donetsk milers de prorussos han celebrat al carrer el Dia de la Victoria sobre l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial amb crits de "Som russos, els nazis de Kíev no passaran!".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut