Damasc

L'ONU xifra en almenys 60.000 els morts des de l'inici del conflicte a Síria

L'organització ha fet recompte de les víctimes des que va esclatar la revolta contra Bashar al-Assad, el març del 2011. La majoria de morts han estat a Homs. El balanç es fa públic en una dia especialment sagnant, amb més de 50 morts en diversos atacs.

RedaccióActualitzat
L'ONU ha xifrat en un mínim de 60.000 els morts a Síria des que va esclatar la revolta popular contra Bashar al-Assad, el març del 2011. L'alta comissionada de l'organització per als Drets Humans, Navi Pillay, ha explicat que el balanç és una estimació "a la baixa" del nombre real de víctimes, perquè moltes no s'han pogut comptabilitzar i, a més, l'ONU no ha tingut accés al país des que va començar el conflicte.

La xifra surt de creuar les dades de set fonts diferents, entre els quals hi ha el govern sirià. El total és de 59.648 morts a data 30 de novembre de 2012. La majoria de morts, més de 12.000, han estat a Homs, seguit de la rodalia de Damasc, amb més de 10.000. Idlib, Alep, Darra i Hama són els altres escenaris de les matances sirianes.

La comissionada de l'ONU ha condemnat el govern sirià per haver "utilitzat la força de forma desproporcionada per suprimir unes protestes de civils desarmats que inicialment eren legítimes i pacífiques". Pillay ha considerat "una vergonya" que la comunitat internacional, i sobretot el Consell de Seguretat, hagin estat incapaces d'aturar aquesta sagnia.

El balanç es fa públic en una dia especialment sagnant, amb més de 50 morts en diversos atacs. Els avions de Bashar al-Assad han atacat una benzinera i han causat entre 40 i 70 morts, segons les fonts, en un suburbi a l'est de Damasc. Segons els testimonis, les bombes han caigut quan acabava d'arribar un camió carregat de combustible en aquesta gasolinera d'un barri afí als rebels.

L'oposició siriana ha denunciat també un altre atac contra civils a la rodalia de Damasc. Ha estat contra un forn de pa en el qual han perdut la vida dotze persones d'una mateixa família. La majoria de víctimes, segons aquestes fonts, eren nens. Els bombardejos contra els civils que fan cues que duren hores per comprar el pa han causat centenars de morts en els últims mesos a diverses ciutats del país.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut