Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu
Junqueras també ha criticat els pressupostos per al 2013 plantejats pel govern espanyol.
Barcelona

Junqueras assegura que Catalunya continuarà sent de la UE si s'independitza

"Si nosaltres exercim democràticament els nostres drets, la UE no ens farà mai fora per exercir uns drets que ella mateixa avala", ha assegurat el dirigent republicà i exeurodiputat.

RedaccióActualitzat
Oriol Junqueras ha afirmat, en declaracions a "L'oracle", de Catalunya Ràdio, que, si Catalunya s'independitza, continuarà sent membre de la Unió Europea. "Si nosaltres exercim democràticament els nostres drets, la UE no ens farà mai fora per exercir uns drets que ella mateixa avala", ha assegurat el dirigent republicà i exeurodiputat.

Respecte d'un eventual veto, ha afegit que "es fa als estats que volen entrar de nou, però nosaltres serem per naturalesa un estat membre de la UE, perquè els estats nous que neixen hereten els compromisos internacionals de l'estat del qual formaven part.".

És exactament la mateixa posició que manté el ministre de Transports d'Escòcia, Keith Brown, que en declaracions a un programa de la BBC Ràdio Escòcia ha afirmat: "La nostra posició és, i sempre ho ha estat, que Escòcia accedirà a la UE simplement perquè assumirem les mateixes obligacions i tractats que tenim actualment. No hi ha cap procés per als països que es vol separar de la UE".

Brown ha afegit que Escòcia "compleix els criteris" per ser membre de la UE per si mateixa. "Tenim la mateixa llei, la tradició democràtica, assumirem els mateixos drets i obligacions que la resta del Regne Unit, perquè està en la mateixa situació que Escòcia", ha remarcat. El govern escocès, que lidera Alex Salmond, té en marxa la campanya per fer un referèndum per la independència la tardor del 2014.

La qüestió de si Catalunya (o Escòcia) continuarien sent membres de la UE ha estat motiu de comentari a Europa. El portaveu de la Comissió Europea va afirmar l'Onze de Setembre que una separació implicaria que Catalunya quedés fora de la UE i hagués de renegociar-ne l'adhesió i aconseguir, per tant, l'unanimitat dels estats mebmbres.

Aquest dimecres, però, ha assegurat que se'l va interpretar malament i ha remarcat que en el cas "hipotètic" que "part d'un estat membre de la UE" es volgués independitzar això seria "bàsicament un problema intern d'aquell estat membre". I ha afegit "hi ha diversos possibles escenaris sota la llei internacional, i no és feina de la Comissió especular sobre quina sera l'opció escollida". A més, ha afegit que el seu comentari de dimarts sobre Catalunya no es pot interpretar com la visió general de l'executiu comunitari.

La resposta de "l'afer intern" és un argument que el govern comunitari ha fet servir recurrentment. Recentment, però, el president de l'executiu de Brussel·les, José Manuel Durão Barroso, va manifestar per primera vegada que una eventual secessió s'hauria de resoldre segons les lleis internacionals.

Anar al contingut