Barcelona

La Generalitat garanteix el concert als 17 centres on se separen nens i nenes

El govern recorda que tenen concert fins al 2014 i que la llei catalana no els exclou del finançament públic, en contra del que diuen dues sentències del Suprem sobre centres de l'Opus a Andalusia i Cantàbria.

RedaccióActualitzat
La Generalitat ha garantit el concert als 17 centres que separen els nens i les nenes, tot i la sentència del Tribunal Suprem que considera que no haurien de rebre diners públics. El Suprem s'ha pronunciat sobre dos centres educatius de l'Opus Dei a Cantàbria i Andalusia, als als quals els governs autonòmics havien retirat els concerts.

A Catalunya hi ha 17 centres concertats, amb uns 10.000 alumnes, amb segregació en funció del sexe. Tenen concert fins al curs 2014-2015 i per això, segons el Departament d'Ensenyament, continuaran rebent la subvenció malgrat la sentència del Suprem, que tindrà efecte quan el concert s'hagi de renovar.

Malgrat això, Ensenyament confia no arribar a aquesta situació perquè les institucions afectades tenen la intenció de recórrer les sentències al Tribunal Constitucional.

La Generalitat fa poc que ha reiterat que aquests centres continuaran rebent el concert econòmic perquè compleixen la normativa. La Llei d'Educació de Catalunya (LEC) dóna preferència al concert dels centres mixtos però no n'exclou els que diferencien per sexe.

De fet, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat aquest model en més d'una ocasió com una fórmula per millorar els resultats acadèmics dels alumnes i ha defensat el dret d'aquests centres educatius a rebre el concert. També el ministre del ram, José Ignacio Wert, ha posat en dubte que el model sigui discriminatori.

L'ajuda pública a aquestes centres va ser motiu de controvèrsia durant l'aprovació de la LEC, especialment per part d'ICV-EUiA, que es va acabar abstenint en la votació de la llei.

Precisament, coincidint amb la sentència, els ecosocialistes han reclamat al govern que retiri el concert a aquests centres. En un comunicat, la portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, ha qualificat d'"irresponsable" que CiU mantingui aquesta classe d'escoles per una qüestió d'"ideologia" i de "classe" al mateix temps que executa retallades doloroses a l'educació pública. TAmbé la diputada d'ERC Anna Simó ha demanat que no se'ls renovi el concert. 

Per la seva part, el PSC ha demanat que els "20 milions d'euros anuals" que reben aquests centres es destinin a les llars d'infants públiques.

CiU ja ha contestat als socialistes que el 2010 va ser un conseller del PSC qui "va signar la resolució que dóna pròrroga i vigència als concerts per a aquestes escoles", segons ha afirmat la diputada Neus Munté, que també ha recordat a Iniciativa que, aleshores, governava amb el PSC.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut