Brussel·les

L'Eurogrup donarà un any més a Espanya per corregir el dèficit excessiu

Amb aquesta possible nova relaxació del calendari, els nous objectius de dèficit quedarien de la manera següent: el 2012 s'haurà de tancar amb un dèficit del 6,3%; el 2013, del 4,5%, i el 2014, del 2,8%.

RedaccióActualitzat
Els ministres de Finances de la zona euro han acordat donar oxigen al govern de Mariano Rajoy i li atorgarà un any més de pròrroga perquè pugui complir l'objectiu de dèficit. D'aquesta manera, el govern espanyol tindria de marge fins a finals del 2014, en lloc de finals del 2013, per sanejar els comptes públics i reduir el dèficit actual del 8,9% fins al 3% del seu producte interior brut.

Amb aquesta possible nova relaxació del calendari, els nous objectius de dèficit quedarien de la manera següent: el 2012 s'haurà de tancar amb un dèficit del 6,3%; el 2013, del 4,5%, i el 2014, del 2,8%. Amb tot, aquesta pròrroga s'ha de ratificar en la reunió dels ministres de Finances de tota la UE, l'Ecofin.

Ara bé, aquest marge d'un any serà a canvi que Espanya es comprometi a fer més reformes econòmiques i a controlar la despesa de les autonomies.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que Espanya ha aconseguit "dos molt bons acords" en la reunió de l'Eurogrup. Amb tot, el ministre ha evitat explicar més detalls del que s'ha pactat en la trobada i s'ha limitat a confirmar que s'han tancat les condicions de l'ajuda financera.

Abans de la reunió de l'Eurogrup, De Guindos ja assegurava que ja hi havia una "base d'acord" sobre les condicions que s'inclouran en el memoràndum del rescat bancari per a Espanya i ja es mostrava confiat a aconseguir un compromís general aquest dilluns, tot i que no s'aprovarà oficialment fins al 20 de juliol.

El memoràndum inclou condicions "que afecten les entitats que reben injecció de capital", que hauran de posar en marxa plans de reestructuració similars als d'altres bancs que han rebut ajudes de l'Estat. També hi haurà per al conjunt del sector "condicions d'aprovisionament, condicions de transparència, condicions des del punt de vista de supervisió", però no són "especialment significatives". Segons el ministre, el memoràndum exigirà als bancs espanyols una ràtio de capital del 9%, i ha destacat que les grans entitats ja ho compleixen.

Després de ser preguntat per si entre les condicions hi ha la quitança als inversors en preferents, De Guindos indicava que "no n'hi ha cap referència explícita" al memoràndum. Això no obstant, ha admès que "és una obligació que s'exigeix habitualment, quan hi ha ajuts públics a una entitat". "Això ja ha passat en alguna altra entitat, en les quals hi ha una distribució de la càrrega" del rescat.

Pel que fa a la possibilitat de crear un banc dolent per a actius immobiliaris, el ministre d'Economia apuntava que "el que s'està analitzant és la creació del que s'anomenen companyies de gestió d'actius immobiliaris". Aquestes companyies "rebrien aquells actius que estan danyats a uns preus raonables". "Seria una manera de sanejar i de centrar l'activitat dels bancs en el negoci fonamental, que és captar dipòsits i donar crèdits".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut