Palma

Urdangarin diu que desconeixia la trama d'empreses per desviar fons i respon que no recorda molts dels fets

Quinze hores ha necessitat Iñaki Urdangarin per respondre a les preguntes del jutge instructor del "cas Palma Arena", José Castro, sobre les seves activitats a l'Institut Nóos i el destí de prop de sis milions d'euros de diner públic. En la segona jornada de l'interrogatori, el duc de Palma ha continuat escudant-se en el fet que ell feia de figura institucional i ha responsabilitzat de la gestió el seu soci, Diego Torres. En moltes ocasions també s'ha disculpat per haver-se oblidat dels fets sobre els quals li preguntaven. Urdangarin ha admès que va seguir vinculat a Nóos almenys fins al 2008 tot i les advertències del rei.

RedaccióActualitzat
Segon acte de la compareixença d'Iñaki Urdangarin, gairebé calcat a la primera sessió de la seva compareixença. Els mitjans no tenen accés a la declaració, però la informació flueix fora de la sala dels jutjats de Palma. La declaració d'Urdangarin ha revelat cinc grans qüestions.

El marit de la infanta Cristina s'ha espolsat les culpes i ha apuntat a tercers -en especial, al seu exsoci Diego Torres- en la responsabilitat dels presumptes desviaments de fons públics. Urdangarin només s'ha responsabilitzat de l'administració d'Aizoon, empresa que tenia a mitges junt amb la seva dona, i ha defensat que la gestió va ser correcta.

Dissabte, l'advocat d'Undargarin assegurava que el seu client havia contestat totes les preguntes però, segons el sindicat Manos Limpias, que forma part de l'acusació particular, el duc de Palma al·lega que s'ha oblidat dels fets a la majoria de respostes.

Més enllà del 2006


Malgrat que dissabte va declarar que va deixar Nóos el 2006 per recomanació de la Casa del Rei, Urdangarin ha admès en aquesta segona jornada de declaració que va seguir vinculat amb l'entitat almenys fins al 2008.

El duc de Palma ha reconegut que va trucar en dues o tres ocasions l'exdirector general d'Esports de Balears, José Luis "Pepote" Ballester, perquè el govern balear abonés una factura per 400.000 euros que devia a Nóos per la celebració d'un fòrum esportiu quan Urdangarin ja havia deixat la presidència d'aquest organisme.

A més, ha reconegut que tenia uns quants projectes més emparaulats, però ha al·legat que aquests projectes eren amb institucions privades, i no públiques, que és l'àmbit en què el monarca el va advertir perquè deixés de fer negocis.

Interrogatori maratonià

Fonts judicials parlen d'un interrogatori exhaustiu i professional del jutge Castro, que ha advertit Urdangarin d'un possible acarament amb Diego Torres, a qui el duc de Palma responsabilitza de la gestió administrativa de l'Institut Nóos. Torres es va negar a declarar al seu dia i ara ho haurà de fer per contrastar aquesta implicació.

Després de contestar a les preguntes del jutge José Castro per espai de quinze hores durant dos dies pel presumpte desviament de fons públics a través de l'Institut Nóos, Urdangarin ha hagut de respondre a l'interrogatori del fiscal anticorrupció, que s'ha centrat en els negocis de Nóos a València, i a les preguntes de l'acusació particular i de la seva defensa.

No està previst que la compareixença acabi amb la petició de mesures cautelars per part de les acusacions o del jutge, una diligència que en tot cas s'efectuaria més endavant.

De fet, Iñaki Urdangarin haurà de tornar a declarar en relació amb la segona xarxa d'empreses presumptament utilitzades per desviar diners a l'estranger. Segons l'acte, a què ha tingut accés TV3, la Generalitat valenciana va rebutjar factures presentades per l'Institut Noos perquè sospitava que eren falses.

Una entrada més plàcida

El duc de Palma ha arribat als jutjats poc abans de dos quarts de deu del matí. El gendre del rei ha arribat en cotxe provinent del Palau de Marivent. El ritual ha estat el mateix que el de dissabte, però envoltat de molta menys expectació. Urdangarin ha entrat a peu, acompanyat del seu advocat. La parella mostrava, això sí, un aspecte una mica més relaxat. 

El gendre del rei no s'ha trobat l'ambient hostil que es va trobar dissabte a l'arribada al jutjat. Aquest cop amb prou feines hi havia una vintena de curiosos esperant-lo, molts menys que el mig miler que el van xiular i escridassar dissabte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut