Atenes

Papandreu manté que tirarà endavant el referèndum sobre el pla de rescat a Grècia

El govern grec tirarà endavant el referèndum sobre el pla de rescat financer pactat amb les institucions europees i internacionals. Després del Consell de Ministres extraordinari que el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha convocat aquest dimarts a la tarda, el portaveu de l'executiu ha assegurat que convocaran la consulta.

RedaccióActualitzat
L'executiu grec, doncs, fa l'orni davant la reacció de la Unió Europea i de França i Alemanya, que li reclamen que apliqui les mesures d'austeritat. El portaveu del govern ha assegurat que no faran marxa enrere en res del que hagin de fer per salvar el país.

A més, també està convençut que guanyaran la moció de confiança prevista per divendres.

Per últim, el govern grec ha canviat la cúpula de les forces armades a proposta del ministre de Defensa grec, Panos Beglitis. La decisió, segons fonts del Ministeri de Defensa, "estava prevista des de fa dies", concretament "s'havien decidit fa uns 20 dies".

La fórmula de la pregunta és la clau

Un analista polític, George Tzogopoulos, apunta que si el govern fa una pregunta genèrica, per exemple, del tipus "Voleu que Grècia es quedi a l'eurozona o voleu tornar a la dracma?", aleshores, totes les enquestes diuen que la resposta és continuar amb l'euro.

Però, si la pregunta es fa sobre les bases de l'acord de dimecres passat, aleshores, el resultat serà negatiu."

I aquest és l'escenari que provoca més pànic. Un "no" de Grècia "suposaria la seva fallida", segons ha dit el president de l'eurogrup Jean-Claude Juncker. Més catastròfic ha estat el Banc Mundial, que augura el caos si surt el "no". De portes endins, Europa està que bufa.

Mentre s'espera el desenllaç de tot plegat, els mercats financers han tancat amb fortes pèrdues aquest dimarts. L'anunci de Grècia sobre el referèndum ha acabat causant un terrabastall a les borses.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut