Jordi Pujol, durant l'entrevista
Jordi Pujol, durant l'entrevista
Barcelona

Pujol: "Convergència i Unió va salvar Espanya de ser intervinguda"

L'expresident Jordi Pujol ha recordat, al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que Convergència i Unió "va salvar Espanya de ser intervinguda". Pujol, que ha estat molt dur amb les polítiques econòmiques del president espanyol fins al maig passat, ha assegurat que en aquell moment Europa li va dir a Zapatero "s'ha acabat la festa" i que des de llavors el president espanyol "fa el que ha de fer". L'expresident català també ha criticat la data en què s'ha convocat la consulta sobiranista a Barcelona, a un mes de les eleccions, i ha explicat que encara no ha decidit si hi participarà.

Actualitzat
Respecte a les polèmiques declaracions que aquest dimarts feia el seu fill Oriol Pujol, portaveu de Convergència, que apuntava que la Generalitat pràcticament no pot pagar les nòmines, l'expresident Jordi Pujol ha afirmat que la situació "és difícil, molt difícil", "perquè ho diu el president Mas", però ha afegit que "crec que es cobraran les nòmines". Pujol no ha volgut entrar a valorar la conveniència o no de les paraules del seu fill.

També ha fet referència a l'article del "Financial Times" que avisava que la situació financera catalana posa en perill els esforços d'Espanya per recuperar-se del dèficit, Pujol ha negat rotundament que Catalunya tingui la culpa de res, sinó que "formem part del gran problema espanyol". Pujol ha carregat durament contra la política econòmica del president espanyol fins al maig passat, que ha assegurat que Europa li va dir a Zapatero "s'ha acabat la festa".

Segons l'expresident, que ha assegurat que "Espanya va ser irresponsable", en referència a l'executiu, però també a l'oposició, aquell va ser un moment molt delicat i Convergència, amb el seu "elevat sentit de la responsabilitat", "va salvar Espanya de ser intervinguda" i de retruc va salvar Europa, que es podria haver vist arrossegada si l'Estat hagués hagut der ser rescatat.

Pel que fa als dubtes que planen últimament sobre l'estat de les autonomies, Pujol ha assegurat que si fins i tot José Bono en posa en dubte la viabilitat "ja som al cap del carrer". Ha acusat el govern espanyol de ser el responsable de les duplicitats que ara critica i ha afegit que actualment "tenim una Espanya molt hostil" amb Catalunya, "un PP molt hostil i un PSOE que ens ha perjudicat molt".

És això el que l'ha portat al sentiment de "decepció" que assegura que planava al seu article en què feia referència a la independència de Catalunya com una possibilitat viable per primera vegada. Segons l'expresident, en aquest editorial "malgrat tot, no em declaro independentista".

Jordi Pujol, que considera que el del Quebec continua sent el model a seguir per Catalunya, un model sobre el qual "la majoria de catalans votarien a favor", ha assegurat que encara no ha decidit si participarà en la consulta sobiranista que es farà a Barcelona a l'abril. L'expresident s'ha preguntat per què s'ha decidit aquesta data, a un mes de les eleccions municipals.

Anar al contingut