Madrid

El govern entrarà com a accionista de les caixes que a la tardor no arribin al 8% de solvència

El govern espanyol ha anunciat un pla d'enfortiment del sistema financer espanyol amb l'objectiu d'augmentar-ne la solidesa i dissipar qualsevol dubte. Per això, les entitats financeres espanyoles s'avançaran cinc anys al compliment de Basilea III. Totes les entitats que no arribin al 8% de solvència hauran de plantejar al Banc d'Espanya un pla per captar al mercat el capital necessari abans de la tardor. En el cas que les entitats no aconsegueixin aquest nivell de capitalització, el govern entraria com a accionista en el seu capital. Elena Salgado ha dit que les noves exigències busquen "restaurar la confiança, eliminant qualsevol dubte que hi pugui haver en el mercat sobre la solidesa" del sistema financer espanyol.

Actualitzat
La vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, calcula que la necessitat de capitalització de les caixes d'estalvis no superarà els 20.000 milions d'euros, una xifra per sota de les estimacions del mercat. Segons Salgado, aquesta xifra no és definitiva, ja que encara no se saben els resultats de tancament d'any del sector financer. Tot i això, ha assegurat que "puc anticipar que no serà superior als 20.000 milions d'euros".

La ministra d'Economia ha afegit que aquesta capitalització no l'haurà d'aportar totalment el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ja que "el nostre interès és que tota o una part s'obtingui als mercats privats".

L'executiu obligarà les entitats financeres a tenir un mínim de capital bàsic del 8% dels actius ponderats per risc, que serà superior per a les entitats que no cotitzen i que no tenen una presència significativa d'inversors privats, com passa en les caixes d'estalvi. D'aquesta manera, el govern avança al 2013 els requisits de capital que estableix la nova normativa bancària Basilea III. Les entitats que no arribin al 8% de solvència tindran de termini fins a la tardor per assolir-lo en el mercat. En el cas que les entitats no aconsegueixin aquest nivell de capitalització, el govern hi entraria com a accionista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut