Paolo Rossi celebrant un gol amb la selecció italiana
Futbol

Mor Paolo Rossi, l'heroi de la Itàlia campiona mundial del 1982

Itàlia plora la desaparició de l'exdavanter toscà, màxim golejador del Mundial d'Espanya i Pilota d'Or l'any 1982

Actualitzat

Paolo Rossi, heroi del Mundial de futbol de 1982 guanyat per Itàlia, ha mort als 64 anys, segons va informar dijous la seva vídua, Federica Cappelletti. L'exdavanter italià patia un càncer de pulmó.

Rossi va ser el símbol de la selecció italiana que es va proclamar campiona al Mundial d'Espanya de 1982, després de superar pels pèls la primera fase i de sorprendre tant l'Argentina de Passarella i Maradona com el Brasil de Zico i Sócrates en una segona fase memorable, disputada a l'estadi de Sarrià. Paolo Rossi va ser el màxim golejador d'aquell Mundial amb 6 gols, tots en els moments decisius: tres al Brasil, dos a Polònia en semifinals i el que va obrir la llauna a la final davant la República Federal Alemanya (3-1), que va acabar donant a la "squadra azzurra" el seu tercer Mundial després de 44 anys d'espera.

Paolo Rossi marcant el gol que va obrir el marcador en la final del Mundial d'Espanya (Reuters)

Paolo Rossi va jugar aquell Mundial també contra pronòstic, ja que venia d'una inhabilitació de dos anys sense jugar per la seva participació -sempre negada per ell-  en el "Totonero", un cas d'apostes il·legals que va sacsejar el futbol italià l'any 1980. Rossi, aleshores al Perusa, va ser suspès en un escàndol que va implicar el descens del Milan i el Lazio. Rehabilitat poc abans del Mundial d'Espanya, gran part de la premsa havia vist amb reticències la seva convocatòria però es va acabar rendint a la seva efectivitat golejadora.  

El davanter toscà va guanyar la Pilota d'Or l'any 1982 i va reforçar la Juventus, on va engreixar el seu palmarès amb dos "scudetti", una Recopa d'Europa, una Supercopa d'Europa i la conquesta de la Copa d'Europa l'any 1985, en la fatídica final de Heysel. Des de poc després de la seva retirada, l'any 1987, Rossi va exercir com a comentarista en diversos mitjans italians.  

La premsa transalpina ha lamentat amb grans titulars a la portada la defunció de Rossi, "l'home que va fer plorar el Brasil", segons La Repubblica.


 

Anar al contingut