Jocs Olímpics

Espanya necessita una pròrroga per salvar els mobles davant la Xina de Yao Ming (75-85)

La selecció espanyola de bàsquet ha aconseguit la segona victòria del torneig olímpic, però ha tingut un ensurt dels grossos: la Xina de Yao Ming li ha pujat a l'esquena i ha estat a punt de guanyar el partit. De fet, a l'inici de l'últim quart els amfitrions anaven 14 punts per davant (61-47). L'entrada de Ricky Rubio, el dinamisme de Rudy i la qualitat de Pau Gasol han acabat girant la truita, però Espanya ha hagut d'esperar a la pròrroga per aixecar els braços. Ha estat l'avís que hi ha més seleccions a banda de la nord-americana que poden aigualir la medalla.

La Xina va jugar un primer quart decent contra els Estats Units i després es va enfonsar sense remei. Avui ha aguantat més. Bastant més. Sostingut pels triples de Liu Wei i Zhu Fangyu, alguna decisió arbitral favorable i una fe a prova de bombes, l'equip amfitrió dels Jocs ha dominat el marcador a partir del segon quart i cada cop amb avantatges més amplis. Així, del 46-37 amb què s'ha arribat al descans hem passat al 61-47 amb què s'iniciava el darrer període.

Espanya, començant per Aíto, estava obligada a reaccionar. I qui ha liderat la remuntada ha estat un noi de 17 anys que ha demostrat que això de la pressió olímpica no l'afecta. Ricky Rubio ha fet una demostració de maduresa innata, defensant amb empenta i intel·ligència i jugant els minuts clau mentre altres jugadors consagrats s'ho miraven des de la banqueta. A poc a poc, Espanya ha retallat diferències: els de Gasol han guanyat la partida a Yao Ming i fins i tot un discret Navarro s'ha afegit a la festa amb un triple que ha servit per empatar a 70.

La feina, però, estava a mitges. Calia assegurar la victòria. Una gran acció de Marc Gasol –a la mateixa cara de Yao Ming– ha possibilitat el 72-72 amb què s'ha donat pas a la pròrroga. La Xina ja havia fet massa esforç, jugava per sobre de les expectatives, i ja ni tan sols tenia moral per resistir l'envestida espanyola. Els triples han deixat d'entrar, Yao Ming ha estat eliminat per personals i Pau Gasol (29 punts) ha arrodonit el triomf estatal. Tot i així, els d'Aíto han rebut un seriós avís del que els pot passar si no juguen al 100% els partits que resten en el camí cap a les medalles.

Segon triomf dels EUA

Segon partit i segona victòria per a l'equip nord-americà de bàsquet. Com era de preveure, Kobe Bryant, Lebron James i companyia s'han passejat davant d'Angola. Al final, 76 a 97 per als Estats Units, que han tingut en Dwayne Wade el seu màxim anotador, amb un total de 19 punts. Howard n'ha fet 14 i tant Bryant com James n'han firmat 12.