El Baskonia, contra pronòstic, ha guanyat la seva quarta lliga ACB (acb Photo)

El Barça ofereix la seva pitjor cara en la final de l'ACB i el Baskonia és el nou campió (69-67)

El Barça ha deixat escapar una lliga ACB que tenia molt de cara amb l'eliminació del Madrid. Els blaugrana han jugat una molt mala segona part davant un Baskonia gladiador. Heurtel ha tornat a fer un partit sublim i ha rescatat el Barça amb Mirotic eliminat per 5 faltes, però no ha estat suficient

Xevi BardoletActualitzat

Mirotic s'ha cruspit Shengelia en els primers minuts de partit i Ivanovic s'ha vist obligat a substituir l'estrella georgiana. Però el Baskonia circulava millor la pilota i jugava més fluïd que el Barça, que perdia excessives pilotes. Els vitorians han tingut 6 punts de marge, 9 a 15, i els de Pesic ho han arreglat des de la defensa. Un cop de dits de Diop ha tancat el quart amb un 16-17 pel Baskonia.

Però els blaugrana portaven millor dinàmica i això s'ha notat en el segon quart, amb Higgins donant continuïtat als seus bons minuts cara cistella i amb Heurtel entrant en ebullició -7 punts seguits amb suspensions marca de la casa. I els alabesos no trobaven vies d'anotació. El base francès, molt cansat, ha demanat el canvi, i els 9 punts de màxima renda dels blaugrana han quedat amb 6, 39-33, amb un gran cistella de Kuric al límit.

El Barça ha tornat a sortir ofuscat dels vestidors -com en l'arrencada del partit- amb absurdes pèrdues de pilota davant un Baskonia més enèrgic. Perillosament pels de Pesic, més jugadors del Baskonia entraven en partit. El tècnic serbi ha forçat una tècnica per espavilar els seus homes, però no ha evitat un parcial de 4-14 en contra que ho capgirava tot. Heurtel -21 punts i 5 assitències avui- ha sortit al rescat amb una enorme producció ofensiva per minut en pista i s'ha arribat al final del tercer quart amb empat a 51.

Com en les semifinals, nou recital ofensiu d'Heurtel, que no ha servit per salvar el Barça (acb Photo / J.M. Casares)

Problema gros pel Barça en l'arrencada de l'últim període: Mirotic ha comès la quarta falta personal. A més, l'equip seguia sense trobar fluïdesa en atac i depenia de les individualitats. Dos triples de Janning i Shengelia -lleugerament millorat en la segona part- han posat els de Pesic en una situació complicada. I ha caigut la cinquena de Mirotic -només 8 punts i 0 de 5 en triples avui. Amb empat a 64, els últims tres minuts han estat carregats d'errors i desconcert, i ha semblat que el Baskonia ho decantava amb un triple de Pollonara.

La producció blaugrana s'ha reduït a tres tirs lliures d'Oriola, però els dos últims providencials a 10 segons pel final per empatar el partit. Vildoza, el jugador més regular avui, ha posat el 67-69 amb una porta enrera increïble sobre la que és una de les millors defenses d'Europa. I a tres segons pel final, Higgins -sense Heurtel a pista- ha fallat un triple que ha donat la lliga al Baskonia. És la quarta de la seva història.