Manual dels hàbitats litorals de Catalunya
Manual dels hàbitats litorals de Catalunya

Un projecte pioner sobre els hàbitats de la franja marina on trenquen les onades

Actualitzat

Aquest matí s'ha presentat el  "Manual dels hàbitats litorals de Catalunya", la primera publicació de tot el món que cartografia els hàbitats de la franja marina on trenquen les onades. Les dades sobre la distribució espacial de la flora i la fauna en el litoral català seran claus per a la gestió costanera i la conservació, i per estudiar els canvis que derivin de la pressió de l'activitat humana. El projecte és fruit de la col·laboració entre el CSIC-CEAB de Blanes i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

El manual descriu un espai de gran importància ecològica, fronterer entre la terra i el mar. La zona abasta una banda d'un màxim de 13 metres de gruix a un metre de profunditat, i ocupa una superfície màxima d'11 km2 . Tot i representar un 0,032% de l'àrea total de Catalunya, és de gran importància per la diversitat de flora i fauna que hi habita. S'han cartografiat uns 900 quilòmetres de costa, des de la punta de l'Ocell, a Portbou, fins a la platja Sòl de Riu, a Alcanar.

La recerca ha permès detectar algunes espècies que es consideraven extingides des dels anys 60, com ara "Cystoseira crinita", molt sensible a la contaminació. Aquesta alga es manté en reductes com el Port de la Selva, la Cala Montjoi de Roses, o la Cala Estreta de Palafrugell. Els boscos aquàtics formats per aquest gènere d'algues són de gran importància per aglutinar una gran diversitat biològica.

Per aquest projecte, el CSIC-CEAB de Blanes ha creat una nova metodologia, anomenada CAT-LIT, que es pot aplicar a qualsevol litoral del món. Diferents revistes científiques s'han fet ressò dels treballs. A més a més, es tracta d'un projecte pioner en la definició i classificació de detall dels hàbitats litorals, que posa de relleu la diversitat mediterrània dins el context europeu.

 

Anar al contingut