Sant Jordi: 10 recomanacions de llibres del temps, el clima, la Terra i el cel

Aquí teniu les novetats del darrer any i algun clàssic imprescindible per saber-ne més

Néstor Gómez / Alberto AlcantaraActualitzat

Ja tenim Sant Jordi a tocar, i per això aprofitem per acostar-vos unes quantes propostes, novetats o no. Deu llibres per a vosaltres o per regalar a una persona amant de la meteorologia, o amb voluntat d'informar-se sobre la crisi climàtica, i també per als amants de l'astronomia.


Meteorologia

"El temps i el clima de Menorca", d'Agustí Jansà

Institut Menorquí d'Estudis/Edicions UIB

Si voleu conèixer el clima i els fenòmens particulars de Menorca, aquest és el vostre llibre. El llibre recull un conjunt d'articles publicats en el suplement "Xoc" del diari "Menorca" per Agustí Jansà, potser, el meteoròleg més important de les Illes i, juntament amb el seu pare, J. M. Jansà, els que més han estudiat les singularitats meteorològiques de les Illes. Aquí trobareu l'origen i efectes de la tramuntana, tempestes violentes i rissagues, entre d'altres.

 

"Climes i temps del País Valencià", de Jorge Olcina i Enrique Moltó

Publicacions Universitat d'Alacant

El País Valencià té trets climàtics amb grans contrastos, anys amb dèficits de pluja amb episodis de pluges torrencials, i tot amb temperatures més càlides. L'adaptació a aquest tipus de temps és fonamental per minimitzar els riscos de la població davant un escenari d'escalfament climàtic planetari. És un llibre adreçat als aficionats de la méteo i als lectors curiosos per descobrir el clima i els fenòmens extrems del País Valencià.

 

"Lèxic de meteorologia popular a les Garrigues", de Joan Prats, Joan Cervera i Albert Manent

Editorial Fonoll

Us presentem un llibre publicat el 2008, però que és útil per acostar-nos a un trosset de país, a les Garrigues, i descobrir les paraules úniques que es diuen en aquesta comarca. Joan Cervera i Albert Manent són un referent en la cerca de lèxic meteorològic del país, amb més d'una quinzena de llibres. Ben segur que hi haurà paraules que et sorprendran.

 

"Fenòmens extrems", de Mònica Usart

Columna

Així viu la Mònica Usart quatre fenòmens extrems. A diferència d'altres llibres que ha publicat, aquest cop explica com va viure des del punt de vista d'informadora del temps els incendis de la Jonquera, el temporal Gloria, el darrer gran aiguat del Francolí i l'erupció del volcà de La Palma. A més, per acabar d'arrodonir cada situació, ha comptat amb testimonis que ho van viure de primera mà sobre el terreny amb relats colpidors.

 

Temàtica de canvi climàtic i sostenibilitat

"Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic", de Miguel Pajares

Editorial Raig Verd

És possible reformular el capitalisme per aturar la crisi climàtica? El catedràtic Miguel Pajares reflexiona, i fa càlculs, sobre el conflicte entre el creixement econòmic constant, lligat a un indissoluble creixement del consum energètic, i un clima i uns recursos naturals finits cada cop més estressats.

 

"Ruralisme", de Vanesa Freixa

Ara Llibres

Vanesa Freixa ens fa una radiografia de la confrontació entre món rural i món urbà i trenca una llança dels grans prejudicis de com uns veuen els altres. Ens acosta el món rural com la solució a molts problemes socials actuals. És un llibre emotiu que fa pensar i sacseja consciències davant la deriva actual de la societat.

 

"Aires de canvi", de Debby Levy i amb il·lustracions d'Alex Boersma

Ànima Llibres

Llibre infantil i juvenil que ens acosta la realitat d'una capa de carboni a l'atmosfera de la Terra que cal eliminar per limitar i reduir l'escalfament del planeta. La Terra compta amb uns poders per eliminar-la però no n'hi ha prou, calen els poders de les persones.

 

"Energy fakes", de Pedro Fresco

Barlin Libros

Cada cop més ens envolten notícies falses sobre les energies i cal anar molt més enllà dels titulars i ser crítics. L'energia renovable és cara i perjudica el turisme, els cotxes elèctrics contaminen més que els tèrmics... Pedro Fresco desmunta més d'una trentena de fakes i mites falsos sobre l'energia renovable i l'electrificació sostenible.

 

Astronomia

"Una atzarosa història de la vida", de Joan A. Català i amb il·lustracions de Morad Abselan i Romina Martí

Cossetània Edicions

La vida a la Terra ha estat de casualitat. Joan Anton Català ens mostra la gran quantitat de coses que han passat a l'univers, des de la creació dels planetes, les distàncies al Sol, combinacions químiques i moltes més coses que només combinades d'aquesta manera han donat peu a l'aparició de la vida al planeta.

 

"Un viatge per l'univers", de José Luis Oltra i amb il·lustracions de la Srta. M

Edicions Barcanova

Mirem cap al cel amb la canalla de casa per recórrer l'univers, des del seu origen fins als elements del sistema solar. Coneixerem la formació de les galàxies, cometes i estrelles i veurem quins són els següents passos de l'home en el sistema solar.

 

Aquí teniu els llibres recomanats durant els darrers anys per la Secció del Temps:

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi MeteorologiaRecomanacions Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut