Tempesta al Pirineu des del Santuari dels Munts/Enric Navarrete

Un episodi de pluja insuficient però benvingut

Alberto AlcántaraActualitzat

Està en marxa un episodi de pluja que no tocarà totes les comarques ni serà suficient per revertir la situació de sequera, però si més no ajudarà la vegetació i la situació d'algunes capçaleres,com la del Llobregat o la del Freser.

 

Dissabte de tempestes amb calamarsa

La tongada de pluja de dissabte va arribar de manera progressiva a partir del migdia. Es van donar registres minsos o poc abundants en general, però alguns punts van rebre precipitacions abundants i calamarsades. Les tempestes van venir acompanyades de forts cops de vent i d'activitat elèctrica. La xarxa de detecció de llamps va registrar gairebé 1.900 descàrregues núvol-terra.

 

 

Aquí teniu un mapa de precipitació acumulada del dia. Punts de la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i Osona van registrar quantitats que van voltar els 40 mm. Les quantitats més importants, amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, van ser els 55 mm d'Ulldeter, 50 mm a Núria i 41 mm a Malniu.

Pluja acumulada el dissabte 29 d'abril (Diverses fonts)

La pluja ha estat rebuda amb alegria: hem pogut recordar un so molt enyorat. L'aspecte més advers ha estat la calamarsa, malgrat que fins ara no tenim constància de cap incidència relacionada amb les calamarsades.

 

En alguns casos, com a l'àrea metropolitana de Barcelona, la pluja ha estat gairebé anecdòtica, però si més no ha servit per trencar una ratxa seca de molts dies i per tornar a gaudir del petricor.

 

 

La part negativa se l'ha endut la part de l'oest de Catalunya, on no ha plogut. Comarques com la Noguera, l'Urgell, el Pla de l'Urgell, la Segarra, i fins i tot el Segrià o les Garrigues, hauran d'esperar a una situació més favorable, que no serà la d'aquest episodi.  

 

Diumenge, nova oportunitat

La bona notícia és que aquest diumenge, i també dilluns, continuarà l'episodi de precipitació. Serà en forma de tempestes i, per tant, irregular i insuficient, però continuarem sumant litres.

D'entrada, el dia ha començat amb precipitació per al quadrant nord-est, on de matinada s'han registrat entre 2 i 5 mm més. La pluja s'estava retirant, però d'aquí a poques hores es reactivaran nous xàfecs i tempestes, localment fortes.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut