Separar els residus és estalviar diners

Els municipis que més separen estalvien més d'un 50% en la taxa de residus

Néstor GómezActualitzat

Separar els residus que generem no ens hauria de fer cap mandra, hauria de ser una cosa ben natural. Nosaltres comprem, nosaltres consumim, nosaltres generem uns residus i nosaltres els gestionem en el nostre espai de casa. Fent això podem arribar a estalviar de més del 50% en la taxa municipal de residus.

De vegades, només reaccionem quan ens toquen la butxaca, o quan ens queixem que paguem massa impostos. Cada municipi paga una taxa metropolitana de tractament de residus en funció de les xifres de recollida selectiva que faci, és a dir, els que més recollida selectiva fan menys paguen i els que menys, més paguen.

L'exemple és ben clar: a Torrelles de Llobregat, un dels municipis amb més nivells de recollida selectiva, cada llar pot arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals, mentre que Cervelló, un dels que registren pitjors nivells, superen els 60 euros per llar. Potser així, els més escèptics ho reconsideraran.

Objectiu 2020: reciclar el 50%

Europa ens fa posar les piles. Una directriu de la Unió Europea ens obliga a reciclar com a mínim un 50% dels residus. Amb dades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aquest 2018 es trencarà la dinàmica estancada de la dècada del 33% i superarem lleugerament el 35%, una tendència que espera consolidar l'any 2019. Tot i així, queda molt de camí per recórrer fins arribar al 50%.

Els municipis que ja han fet els deures superen el 50%, i són: Tiana, Torrelles de Llobregat, Castellbisbal, Sant Just Desvern, el Papiol i Begues. A la cua de la classificació hi trobem: Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Cervelló i Sant Adrià de Besòs.

El porta a porta és el futur

Els municipis o barris que més reciclen són els que apliquen la recollida porta a porta, i són els que han experimentat el creixement més alt en l'últim any: Torrelles de Llobregat, Molins de Rei, Castellbisbal, Castelldefels, Sant Just Desvern i Montgat. Cal destacar l'èxit del barri de Gràcia de Barcelona, que després d'aplicar el porta a porta, ha augmentat del 19% al 55% la recollida selectiva.

 

 

Anar al contingut