L'Huracà "Patricia", amb els vents més forts mai enregistrats

L'huracà "Patricia" es desfà tan ràpid com es va intensificar. Dissabte, ha passat de categoria 5 a tempesta tropical mentre s'endinsava en el territori mexicà.

Francesc MauriActualitzat

L'HURACÀ AMB ELS VENTS MÉS FORTS MAI ENREGISTRATS

L'huracà "Patricia", va aterrar divendres al vespre a Mèxic. Es tracta de l'huracà o cicló (és el mateix fenomen), amb els vents sostinguts més intensos des de que hi ha mesures instrumentals sòlides a mitjans del segle XX. Unes mesures, en aquest cas, preses des de satèl·lit.

El "Patricia" va assolir divendres, a prop de l'ull o zona central, vents sostinguts de 325 km/h i alguns cops o ratxes fregant els 400 km/h. De confirmar-se alguna ratxa una mica superior superaria el rècord mundial de cop de vent en superfície. 

Aquest es va donar durant l'huracà "Olivia", a Austràlia el 1996. Llavors, els vents sostinguts van ser menors, però una estació meteorològica construïda a prova de condicions extremes, a l'Illa Barrow i a 64 m de cota sobre el nivell del mar, va registrar amb un anemòmetre els 408 km/h.

A més a més, el "Patricia" podria ser l'huracà amb la intensificació més forta i ràpida de la història instrumental. En 30 hores, 114 hPa. Dels 994 hPa inicials fins als 880 actuals.

Les condicions que l'han alimentat són extraordinàries. La temperatura superficial del mar acostuma a estar als 25 graus en aquesta època i ara es troba a 32 graus.

"Patricia" es degrada a gran velocitat a mesura que avança sobre terra. Dissabte al mig matí ja havia baixat a huracà de categoria 1, i a migdia je era una tempesta tropical. Es preveu que al final del dia s'hagi dissipat com a sistema tropical. Els seus restes, però, viatjaran al sud dels Estats Units, on es preveu que seran reforçats per un front procedent del nord.  

 

HURACANS MÉS FORTS DE LA HISTÒRIA:

 

Volant dintre de l'ull de l'huracà "Patricia"

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut