L'enorme ona de gravetat del volcà de Tonga, vista des del satèl·lit

Va ser una de les més grans mai registrades, semblant a l'associada a l'erupció del volcà Krakatoa, el 1883

Alberto AlcántaraActualitzat

L'erupció del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai del 15 de gener va desencadenar una ona de xoc atmosfèrica que es va desplaçar a una velocitat propera a la del so i que es va registrar a milers de quilòmetres de distància.

 

Les imatges del canal infraroig de satèl·lit de la Universitat de Massachusetts Lowell mostren l'enormitat de l'ona de xoc i el seu desplaçament pel Pacífic.

Ona de xoc del volcà de Tonga (Mathew Barlow / Universitat de Massachusetts Lowel)

L'onada va generar un tsunami que va destruir pobles i xarxes de comunicació a l'arxipèlag, on van morir tres persones. Afortunadament, Tonga és una de les zones més preparades per als desastres naturals, amb anys de pràctica amb simulacres de tsunami.

 

Les onades van arribar fins a les costes del Japó i o el Perú, per exemple, però les variacions de pressió atmosfèrica associades a l'ona de gravetat es van registrar als barògrafs de Catalunya.


Un episodi excepcional

Les característiques d'aquesta erupció volcànica van ser excepcionals. Normalment, en un 90% dels casos, els tsunamis són provocats per terratrèmols. En les erupcions volcàniques també hi ha activitat sísmica, però en aquest cas va ser l'ona de gravetat la que va transferir energia de l'atmosfera a l'oceà, i va amplificar l'onatge. Les onades van arribar més lluny i més ràpid del que és normal, un fet que va dificultar la feina dels centres d'avís de tsunami.

Es calcula que l'ona de xoc es va desplaçar a uns 300 metres per segon, una mica menys que la velocitat del so (331 m/s) i una mica més de 1.000 quilòmetres per hora. Segons els experts, va ser una de les més grans mai registrades, semblant a la produïda per l'erupció del volcà Krakatoa, el 1883.


Una altra erupció catastròfica va ser la de l'Anak Krakatoa, del 2018, que va derivar en el primer tsunami provocat per un volcà en més un segle.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut