Catalunya migida

No, l'ONU no ha emès cap resolució sobre els presos independentistes

El #fetsOfakes matisa la versió que ha donat el president Quim Torra de l'opinió del Grup de Treball de les Nacions Unides

Carlos BaraibarActualitzat

Des que el 27 de maig es va fer públic l'informe del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries del Comitè de Drets Humans de l'ONU que demanava l'alliberament dels presos independentistes, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'hi ha referit en incomptables ocasions com a "resolució de l'ONU":

"Tenim una resolució de les Nacions Unides que està demanant la immediata posada en llibertat dels nostres companys. Feu arribar als governs i parlaments dels vostres països (dirgint-se als delegats a l'estranger de la Generalitat) la resolució de l'ONU, una resolució importantíssima."

Estem acostumats a sentir parlar de resolucions de l'ONU referides al Pròxim Orient, a Somàlia, al Sàhara Occidental, a Líbia, a l'Afganistan...

Realment l'ONU ha emès una resolució sobre els presos independentistes? Doncs no.

Eduard Segarra, advocat expert en dret internacional públic i expresident de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya:

"No, no és una resolució de l'ONU. És l'opinió d'un Grup de Treball de Detenció Arbitrària. Però no, no és una resolució de l'ONU sinó que està dins del Comitè de les Nacions Unides sobre Drets Humans."

En aquest enllaç es pot trobar exactament quina és la feina del grup de treball i què és el que emet.

c) Actuar sobre informació que li és subministrada sobre presumptes casos de detenció arbitrària mitjançant l'enviament de crides i comunicacions urgents als governs interessats per aclarir i posar en coneixement aquests casos.

 

Sètondju Roland Adjovi, membre del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, deia això el 2015 sobre l'informe emès pel seu grup amb motiu de la detenció de Leopoldo López per part del govern veneçolà.

Però, d'on surten les veritables resolucions de l'ONU?

Eduard Segarra, advocat expert en dret internacional públic i expresident de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya:

"Les resolucions les emet el Consell de Seguretat i l'Assemblea. També el Consell Econòmic i Social i el Consell d'Administració Fiduciària poden emetre resolucions."

El fet que no sigui una resolució, resta rellevància a l'opinió del grup d'experts?

Eulàlia Pascual és l'actual presidenta de l'Associació de les Nacions Unides a Espanya i doctora en Dret per la UB:

"Tots aquests informes de Nacions Unides es poden al·legar i tenen molt de pes davant de qualsevol tribunal perquè es tracta d'experts independents als quals les Nacions Unides els han encomanat una missió especial"

Per entendre la rellevància dels dictaments del grup de treball, val la pena recuperar les declaracions de la secretària d'estat de la Marca Espanya, Irene Lozano, referint-se en un dictamen del mateix grup de treball, que en aquest cas afectava Veneçuela.

 

Així doncs, l'ONU no ha emès cap resolució?

Un grup d'experts que penja del Consell de Drets Humans de l'ONU ha emès una opinió i demana l'alliberament dels presos independentistes. És rellevant, és important per al prestigi internacional d'Espanya i pot ser útil davant d'un tribunal, però no és una resolució de l'ONU.

El #fetsOfakes:l'espai de verificació de dades del "Catalunya migdia"

Si hi ha cap informació que hagis rebut o vist i et grinyola, pots enviar-nos un WhatsApp i intentarem fer el procés de verificació

 

Consulta aquí tots els #fetsOfakes

ARXIVAT A:
Quim Torra
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut