No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech
Fets o fakes

No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech

Ni la FDA ni l'EMA ni les agències canadenca o britànica mencionen problemes renals, vasculars o reproductius com afirmen algunes cadenes de WhatsApp

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Aquests dies corren per WhatsApp diferents informacions sobre suposats efectes secundaris de la vacuna Pfizer-BionTech. Hem vist, per exemple, qui diu que pot provocar desordres psiquiàtrics, danys renals o problemes reproductius.

També afirmen que la vacuna podria modificar la morfologia dels pits, provocar danys respiratoris o dels budells, hipertensió o desordres vasculars. I, a més, atribueixen aquesta informació a les mateixes agències que han aprovat l'ús d'aquesta vacuna.

Per això l'equip de "Fets o fakes" hem anat a cercar què hi diu la lletra petita de cadascuna d'aquestes autoritzacions, tant les que s'han fet amb caràcter d'emergència, com les de l'agència nord-americana.

Científics russos desenvolupen una vacuna contra el coronavirus en un laboratori de Sant Petersburg (Reuters / Anton Vaganov)
Investigació científica (Reuters / Anton Vaganov)

Què diu l'autorització d'emergència de la Food and Drug Administration dels Estats Units?

D'entrada cal aclarir que el que ha emès l'FDA és una autorització d'emergència. Això vol dir que l'agència es reserva la possibilitat de retirar l'aprovació més endavant en funció de nous estudis sobre la vacuna.

A continuació, el llistat de recomanacions, contraindicacions i efectes secundaris:

  • S'autoritza en emergència només per als majors de 16 anys i per a persones sense antecedents greus d'al·lèrgia (anafilaxis greu)
  • Adverteix que calen dues dosis per assegurar la protecció i que de moment no es pot determinar quant de temps dura la immunitat.
  • Efectes secundaris: dolor a la zona de la injecció, cansament, mal de cap, dolors musculars, calfreds, dolors articulars, febre, vermellor o inflamació a la zona de la injecció, nàusees, malestar o inflamació dels ganglis.
  • Efectes extremadament poc freqüents: reacció al·lèrgica greu que pot incloure dificultat per respirar, inflor de la cara i la gola, taquicàrdia, erupcions cutànies i mareig.
  • Adverteix que no se saben els efectes d'interacció amb altres vacunes.
  • Recomana analitzar cada cas en dones embarassades.
  • Destaca que en cap cas la vacuna no pot provocar la Covid-19.
No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech
Xeringues amb dosis de la vacuna de Pfizer en un hospital de Codogno, a Itàlia (Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Què diu l'Agència Canadenca Health Canada?

En aquest cas el que ha emès és una autorització provisional.

  • Autoritza l'ús de la vacuna en majors de 16 anys.
  • Adverteix que, com amb altres vacunes, aquesta pot no protegir completament contra la malaltia fins i tot encara que se n'hagin pres les dues dosis. I també recalca que en cap cas pot provocar la Covid-19.
  • Diu que no s'ha d'utilitzar en cas d'al·lèrgia a alguns dels ingredients o si la persona té símptomes de Covid-19.
  • Recomana no administrar una segona dosi si amb la primera han aparegut símptomes d'al·lèrgia o respiratoris, i actuar amb precaució en persones immunodeprimides, amb problemes de sagnat o que prenguin anticoagulants, dones embarassades o dones en lactància.
  • Adverteix que no hi ha dades sobre la interacció amb altres vacunes.
  • Efectes secundaris molt freqüents: dolor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular, calfreds, dolor en les articulacions i febre.
  • Efectes secundaris poc freqüents: ganglis inflamats.
No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech

Què diu l'Agència de Salut del Regne Unit?

En aquest cas es tracta d'una autorització temporal.

  • Autoritzada només per a més grans de 16 anys. Recorda que no s'ha establert la seguretat en infants i menors d'aquesta edat.
  • Adverteix que està contraindicada en persones al·lèrgiques a qualsevol dels seus excipients i que no han de rebre la vacunes les persones amb antecedents d'anafilaxi.
  • Recomana que s'ajorni la prescripció de les vacunes en persones amb febre alta i que cal valorar-ne els beneficis en persones que anteriorment hagin manifestat problemes hemorràgics a causa d'injeccions.
  • Adverteix que les persones immunodeprimides podrien no generar immunitat i també adverteix que no hi ha dades sobre l'ús de la vacuna en persones que prenen immunodepressors.
  • També recorda que en algunes persones la vacuna pot no provocar immunitat i que no hi ha dades sobre els efectes d'aquest fàrmac amb altres vacunes Covid, altres vacunes o altres medicaments.
  • Adverteix que ni ha pocs estudis o estudis inacabats sobre els efectes de la vacuna en la fertilitat, durant l'embaràs o durant la lactància, per la qual cosa no la recomana en dones embarassades ni en edat fèrtil que es vulguin quedar embarassades els pròxims 2 anys ni en les que estiguin alletant.
  • Reaccions adverses. Descriu que les més freqüents són dolor al lloc de la injecció, fatiga, mal de cap, miàlgia, calfreds, dolors articulars i febre. També recull efectes menys freqüents com trastorns limfàtics o de la sang, enrogiment o inflor en la zona de la injecció, o nàusees.
No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech
Primer pla d'una de les dosis de la vacuna contra la covid-19

Finalment, què ha dit l'Agència Europea de Medicaments, l'EMA?

En aquest cas estem davant d'una aprovació condicional.

  • Autorització només per a més grans de 16 anys.
  • Recull que les al·lèrgies importants són extremadament poc freqüents. Tot i això recomana que s'observi la reacció durant els 15 minuts posteriors a la vacunació i que no es prescrigui una segona dosi si apareixen símptomes de resposta immunitària severa.
  • Diu que no es pot vacunar persones amb febre aguda o greu o amb infeccions actives i greus. I cal administrar amb precaució la vacuna a persones que presentin un baix nivell de plaquetes a la sang o que tinguin problemes de coagulació, com ara els hemofílics.
  • Recomana que no es prescrigui la vacuna a persones immunodeprimides o en tractament immnosupressor.
  • En dones embarassades es recomana que només s'administri la vacuna si es considera que els possibles beneficis superen els riscos. Tot i això recull que els estudis fets fins ara suggereixen que no hi ha efectes nocius ni sobre la mare ni sobre el fetus, així com tampoc sobre la fertilitat futura dels vacunats.
  • Les úniques reaccions que es consideren relativament freqüents són dolor a la zona de la injecció, cefalea, cansament i calfreds, i amb menys freqüència vermellor a l'àrea afectada o nàusees.També diu que s'ha detectat més freqüentment inflamació del ganglis en grups vacunats per davant dels placebos.
  • Pel que fa a les limitacions de l'eficàcia, recorda que les persones vacunades no estaran totalment protegides fins a una setmana després de la segona dosi i que de moment no es pot determinar quant durarà la immunitat.
No és cert que les agències del medicament adverteixin d'efectes secundaris greus de la vacuna de Pfizer-BioNTech
 

Quines diferències hi ha entre els diferents documents?

Molt poques. Les recomanacions de les agències americana i europea són molt similars. La canadenca fa especial esment a les precaucions que han de seguir les persones al·lèrgiques a algun dels ingredients de la vacuna, i la del Regne Unit és més estricta pel que fa a l'administració del fàrmac, per exemple, en dones embarassades, persones que han patit respostes immunes greus o persones al·lèrgiques. Totes quatre agències conclouen que la vacuna de Pfizer- BionTech és segura per als humans i d'alta eficàcia, del 95 per cent en població en general i de fins al 100 per cent en més grans de 75 anys.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut