Fets o Fakes

El temporal Gloria reactiva antigues notícies falses i en genera de noves

Alerta si has vist o rebut per WhatsApp cadenes de col·laboració arran del fred i la pluja

Marta Cristià / Mariona CostaActualitzat
Des de fa uns anys, quan arriba el fred o algun episodi meteorològic extrem, circulen missatges falsos, o parcialment falsos, per demanar la col·laboració de la població. Aquests dies en què el temporal Gloria està fent estralls a Catalunya, hem tornat a veure circular missatges com aquest:

 

Segons l'Ajuntament de Barcelona, de qui depenen els Centres d'Urgències i Emergències Socials de la ciutat (CUESB), aquest missatge és una cadena que, des del 2017 aproximadament, corre de manera recurrent.

Què hi ha de cert en aquest missatge i que hi ha de fals?

El telèfon que surt al missatge no és correcte. No correspon a cap CUESB, sinó que és el de la Guàrdia Urbana de Badalona. I tot i que el CUESB al que es refereix, del carrer Llacuna de Barcelona, sí que existeix, no funciona com es desprèn del missatge.

Aquest Centre d'Urgències i Emergències Socials, cada nit, des del desembre, atén unes 90 persones. I davant d'alertes de fred intens o llevantades, com la d'aquests dies, augmenten les places fins a 130. Ahir, la tinent d'alcalde de Barcelona, Laura Pérez Castaño, feia aquest tuit:

 

El funcionament habitual dels Centres d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona és que les persones que ho necessiten, normalment persones sense llar, arriben a aquests centres de la mà d'entitats del tercer sector que els fan un seguiment.

 

Notícies falses sobre les escoles catalanes

Des que van començar les afectacions del temporal Gloria també van començar a circular missatges falsos que asseguraven que estaven tancades les escoles de tot Catalunya, cosa que va crear confusió entre molts xats familiars i escolars.

 

Al "Fets o Fakes", l'espai de verificació del "Catalunya migdia", ahir ja vam desmentir que això fos veritat i vam recordar que, en cas de dubte, es consultin els perfils oficials de les xarxes socials d'Emergències i del Departament d'Educació:

 

 

Anar al contingut