Asens, sobre la negociació per a la investidura: "Hi va haver nervis, però s'han reconduït"

El negociador de Sumar afirma que cal "blindar la negociació de la retòrica grandiloqüent i saber què es pot fer i què no"

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

"Les coses s'acceleren, hi ha competició entre els actors que estan negociant", ha afirmat Jaume Asens, exportaveu d'Unides Podem al Congrés, en referència a ERC i Junts i la negociació per a una investidura de Pedro Sánchez, que ja té l'encàrrec oficial del rei per intentar-ho i ha començat a negociar amb les altres formacions.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, un dels negociadors de Sumar, que manté fil directe amb Carles Puigdemont, assegura que "hi va haver improvisació i nervis", però que les converses "s'han reconduït", pocs dies després que els partits independentistes situessin el referèndum com a condició: "Després de la setmana passada vaig deixar de ser optimista. Va ser un senyal que les coses es podien tòrcer.".

La resolució de Junts i ERC que demana no donar suport a la investidura si Sánchez "no es compromet a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum" "no apropava al referèndum, ni a l'amnistia, ni a la investidura", segons Asens, que, tot i això, llegeix com una rectificació les últimes declaracions de Carles Puigdemont i Marta Rovira. Cap dels dos ha situat el referèndum com a línia vermella en les darreres hores.


Primer, la investidura i després, l'amnistia

"La partida és llarga, estem a les beceroles i es pot torçar en qualsevol moment", ha advertit Asens, que també ha afirmat que cal "blindar la negociació de la retòrica grandiloqüent i saber què es pot fer i què no".

El negociador ha descartat que la llei d'amnistia es publiqui al BOE abans que Pedro Sánchez sigui investit president d'Espanya de nou: "És complicat, per no dir impossible, que tot el procés acabi abans que hi hagi investidura." Malgrat tot, Asens dona a entendre que ara les coses s'acceleraran:

"Anem a una investidura ràpida, la primera o la segona setmana de novembre."


Junts havia demanat que fos al revés i que primer s'aprovés la llei perquè Sánchez pugui tenir el suport dels de Puigdemont. "La relació de desconfiança entre Junts i PSOE no ajuda", ha recordat Jaume Asens, que ha afegit: "Jo he explicat a Junts que els acords a què hem arribat en el passat tant ERC com nosaltres amb el PSOE tenen un grau de compliment molt alt."


Les bones relacions entre Junts i el PSOE

El negociador de Sumar afirma que les negociacions entre Junts i el PSOE "són fluides i van bé", malgrat la distància ideològica entre les dues formacions. "A Catalunya, en canvi, comparteixen moltes coses, com ara el model de ciutat entre Collboni i Trias", ha dit Asens. Fonts dels Comuns asseguren, de fet, que ara per ara la relació està sent més fluida amb Junts que amb ERC.

Sobre la relació amb els d'Oriol Junqueras, Asens ha afirmat que "ve de lluny i està molt més consolidada". Diu Asens que "així com entre Junts i PSOE la relació inicial és de desconfiança, entre ERC i PSOE hi ha hagut una relació que ha tingut els seus fruits. ERC i Bildu són fonamentals per avançar, són dos partits d'esquerres".

"La negociació serà molt llarga i ara estem intentant desjudicialitzar el conflicte polític", ha reconegut Asens, que ha elogiat Puigdemont: "Va ser el primer que va parlar d'amnistia com a condició. Em va semblar ambiciós, però alhora pragmàtic. En canvi, posar el referèndum com a línia vermella no ajuda", diu.

El moment d'aprovar la llei d'amnistia

"Si haguéssim aprovat la llei amnistia en l'anterior mandat, ara ens trobaríem que estaria tombada; per això nosaltres ja dèiem que ens havíem d'esperar", ha assegurat Asens, en referència al fet que el Constitucional era de majoria conservadora i ara és de majoria progressista.

El negociador de Sumar preveu que el TC es pronunciï "abans que la llei d'amnistia es pugui aplicar, perquè el jutge Llarena elevarà una qüestió d'inconstitucionalitat". Per això, diu, és important que la llei "pugui passar el filtre del TC".

ARXIVAT A:
InvestiduraAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut