Zelenski va tenir una conversa amb Orbán en la presa de possessió de Javier Milei, diumenge, a Buenos Aires (Reuters/Matias Baglietto)

Zelenski bolca les esperances en Brussel·les després del gerro d'aigua freda de Washington

El president ucraïnès no ha rebut de Biden l'ajuda vital que necessita per continuar la guerra i té una segona oportunitat tant o més important aquest dijous a Brussel·les, tot i que tampoc està clar que se'n surti

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

L'hivern ha començat abans d'hora a Ucraïna i s'intueix que serà llarg i penós per als seus ciutadans. I l'acumulació de notícies aquesta setmana en seria la prova.

A Washington és on Volodímir Zelenski ha rebut el gerro amb l'aigua més freda, i no per esperada la dutxa és menys dolorosa. I ara, per a Zelenski la setmana pot acabar molt malament o salvant els mobles; tot depèn del que passi aquest dijous a la cimera de caps d'estats i de govern de la Unió Europea.


Encara ens queda la UE, o no

A Brussel·les, els líders comunitaris han de prendre dues decisions transcendentals: aprovar un nou paquet d'ajuda de 50.000 milions d'euros per a Kíiv i donar el vistiplau perquè comencin les negociacions formals d'adhesió d'Ucraïna a la UE, tal com va recomanar la Comissió després d'avaluar els múltiples processos que està fent Kíiv per reformar l'estat ucraïnès.

Aquest és un pas decisiu perquè, un cop la UE aprova començar negociacions amb qualsevol país candidat, s'entén que no hi ha marxa enrere i l'entrada d'Ucraïna al club comunitari ja és inevitable, arribi quan arribi.

La postura majoritària a la UE és la que ha expressat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aquest dimecres al ple del Parlament Europeu a Estrasburg.

"A mesura que la guerra s'allarga, hem de demostrar què vol dir donar suport a Ucraïna el temps que faci falta. Ucraïna no només lluita contra l'invasor, sinó per Europa, i unir-se a la nostra família serà la victòria definitiva d'Ucraïna. I per això tenim un paper decisiu a jugar."


Orbán, l'home que pot fer descarrilar el somni europeu

Però hi ha una persona dins el Consell Europeu que no ho veu igual i que està disposada a fer servir el seu dret a vet per descarrilar el somni europeu d'Ucraïna. És el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, que considera que Ucraïna no està preparada per ser integrada a la UE i no compleix els requisits per començar negociacions.

Malgrat les moltíssimes pressions que està rebent, el dirigent ultranacionalista i únic líder europeu proper a Putin s'ha refermat en la seva negativa aquest dimecres, i creu que només s'hauria d'oferir a Kíiv la fórmula diluïda de "partenariat estratègic" que actualment tenen països com Xile, els EUA, la Xina o el Brasil.

"La UE està a punt de cometre un error terrible. La integració d'Ucraïna és contrària als interessos d'Hongria. Tots els països membres es convertirien en contribuents nets. Qualsevol negociació d'adhesió amb Ucraïna és absurda i ridícula"

Per aprovar l'inici de negociacions d'adhesió, a la UE els cal la unanimitat dels 27 membres, i només que un de sol la veti, ja no es pot començar el procés.

Molts a Brussel·les sospiten que tot plegat és un altre xantatge d'Orbán, que dimecres a la nit va aconseguir que la Comissió  europea desencallés 10.000 milions d'euros de fons europeus que tenia congelats a causa de les seves vulneracions a l'estat de dret.

En contra l'opinió de la majoria de grups al parlament europeu, els tècnics comunitaris van assegurar que Hongria ara havia fet avenços en independència judicial, llibertat acadèmica i protecció de drets fonamentals.

El dubte és si amb els 10.000 milions Orban en tindrà prou per aixecar el veto o retorçarà encara més la cimera per aconseguir alliberar part d'un altre paquet de 21.000 milions que estan també congelats a l'espera de noves reformes a Budapest.

Si Orban no baixa del burro i la cimera acaba amb fracàs, el cop de porta seria demolidor per al projecte europeu i per a Ucraïna, que després del revés dels EUA dimarts se sentiria, amb raó, abandonada per Occident quan més el necessita, i no cal dir que seria la gran notícia que fa temps que espera l'inquilí del Kremlin.

El gerro d'aigua freda de Washington

Al Washington, el president ucraïnès hi havia viatjat fins per mirar de convèncer l'oposició republicana, que domina el Congrés i les partides pressupostàries de l'administració, d'aprovar un segon paquet extraordinari de 61.000 milions de dòlars en ajuda civil i militar. Tot just aterrar a la base Andrews de Maryland, Zelenski feia la súplica:

"Sense aquesta ajuda no podem guanyar la guerra. No ens hem rendit i no ho farem. Sabem què hem de fer, podeu comptar amb nosaltres, esperem que també ho puguem fer igualment amb vosaltres."

Però després de reunions al Capitoli a porta tancada, Zelenski va sortir amb les mans buides i no rebrà, per ara, ni un dòlar més de la primera potència. El president va topar amb la crua realitat de la polarització política dels EUA i amb uns congressistes republicans cada cop més aïllacionistes i sempre atents a què diu Donald Trump, de qui és coneguda l'animadversió per Ucraïna i la fascinació per Putin.

Zelenski i el president de la cambra de representants, Mike Johnson, que va rebutjar l'ajuda per a Ucraïna (Reuters)

Els republicans diuen obertament que s'ha d'assumir que Rússia es quedi amb part d'Ucraïna, que ajudar-la més no canviarà el curs de la guerra i que "no se li poden donar més xecs en blanc". Només acceptarien donar-los si, a canvi, Biden --que vol seguir donant suport a Kíiv-- es compromet a reforçar la frontera amb Mèxic i fer molt més restrictiva la política migratòria; una quimera a Washington, que fa 30 anys que no aprova cap reforma migratòria.

Tornar a Europa sense el paquet d'ajuda nord-americà és demolidor per a la moral dels ucraïnesos, ja que els EUA són el seu principal subministrador d'armes i diners i el cop de porta nord-americà arriba en el pitjor moment.


La fallida contraofensiva dona forces a Rússia

Aquest dimecres, a Kíiv, 53 persones han resultat ferides per un bombardeig rus contra la capital. Les defenses antiaèries han abatut 10 míssils balístics de Moscou, però les restes han caigut sobre diversos punts de la ciutat. Entre els ferits hi ha sis menors. Aquest és el segon bombardeig de la setmana i molts temen que sigui l'obertura d'una nova campanya d'atacs contra les ciutats ucraïneses, semblant al que fa un any va castigar les infraestructures energètiques ucraïneses.

El cràter provocat per les restes d'un dels míssils russos en un carrer de Kíív, aquest dimecres (Reuters: Gleb Garanich)

El bombardeig també té el seu punt psicològic sobre la moral dels ucraïnesos, exhaustos de guerra i que ja han assumit que la contraofensiva de l'estiu que havia d'arraconar les tropes russes ha fracassat. Les formidables defenses russes han impedit l'avenç ucraïnès, i ara el Kremlin fins i tot està a l'ofensiva en diversos punts del Donbàs i Zaporíjia.

La perspectiva per a Ucraïna és ara una guerra de trinxeres i de desgast amb els EUA aconsellant-li, segons el New York Times, que es deixi d'atacs, que miri d'aguantar les posicions que té i que aprofiti l'hivern per recompondre's i acumular armament. No tant per llançar una altra contraofensiva a l'estiu, sinó per tenir capacitat de dissuasió davant Putin i arribar amb un mínim de fortalesa a unes hipotètiques negociacions.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut