Zaplana nega les acusacions de corrupció i diu que les empreses investigades eren d'amics seus

La Fiscalia anticorrupció insisteix que les propietats eren seves i les posava a nom de testaferros i li demana 19 anys de presó pel cas Erial

RedaccióActualitzat

L'expresident del País Valencià Eduardo Zaplana ha pres la paraula aquest dimarts en el judici del cas Erial, en què la fiscalia li demana 19 anys de presó, acusat de ser el màxim responsable d'una xarxa de cobrament comissions a canvi de l'adjudicació d'estacions d'ITV i parcs eòlics, i de blanquejar aquests diners a Andorra o Suïssa.

Sis anys després de la seva detenció, i enmig d'una gran expectació mediàtica per sentir-lo, el també exministre ha declarat durant tres hores i ha reiterat la seva innocència davant les insistents preguntes de la Fiscalia anticorrupció, centrades a acreditar que l'expresident sabia de l'existència de les societats a l'estranger.

L'expolític del PP ha assegurat que no les coneixia, que mai no ha tingut diners a l'estranger i que la seva firma no apareixia en cap document.

"Jo he dit sempre que no he tingut diners fora d'Espanya, i ho mantinc. A mi em detenen el 2018, pel mig passo una leucèmia, l'any 2015, quan les meves possibilitats de sobreviure eren poques, però afortunadament s'han complert. I no formalitzo ni aquest ni cap altre contracte", ha insistit l'expolític.

A la causa hi ha 15 processats (Europa Press/Rober Solsona)

Preguntat per l'ús d'habitatges, iots i fins i tot avionetes, Zaplana ha explicat que la titularitat sempre era d'amics o coneguts i que, o bé els cedien gratuïtament, o bé els arrendava.

L'exlíder del PP valencià també ha fugit d'estudi quan li han preguntat pels documents que li van trobar al despatx, en què apareixien els noms de diverses de les societats sota sospita.

En aquest sentit, la fiscalia ha insistit a assenyalar la figura d'amics que exercien de suposats testaferros del polític. Comptant-lo a ell, en la causa hi ha 15 processats.

Justament, el judici continuarà aquest dimecres amb el testimoni d'aquests amics o col·laboradors necessaris, amb el dubte d'aclarir si --per intentar esquivar a la presó-- acabaran assenyalant a qui un dia va ser un dels intocables del PP de José María Aznar al País Valencià.


"Fes la cua!"

La jornada ja ha començat moguda per Zaplana, que a la porta del jutjat de València ha estat increpat per alguns ciutadans.

Una dona que s'esperava per accedir a l'edifici també ha intentat barrar-li el pas acusant-lo de "cara dura", en un enfrontament que la Guàrdia Civil ha resolt facilitant el pas a l'expresident valencià, com es pot veure en les imatges que han captat les nombroses càmeres de televisió que seguien el judici:

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPPPaís Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut