100% escrutat

Zapatero celebra la victòria que obre una "etapa sense crispació"

José Luis Rodríguez Zapatero ha revalidat la victòria de fa quatre anys. El líder del PSOE ha promès governar buscant acords i ha dit que els ciutadans han votat per una etapa sense crispació. El PSOE ha crescut en nombre de vots i d'escons, però el PP també, accentuant el bipartidisme al Congrés dels Diputats. Els socialistes han guanyat les eleccions amb el 43% dels vots i 169 escons, 5 més que els que van obtenir el 2004. El PP ha guanyat 5 escons i n'ha aconsegut 153, i el 40% dels vots. CiU ha guanyat un diputat i ara en té 11; ERC ha experimentat una forta davallada i ha perdut 5 dels 8 diputats que tenia. IU perd 3 escons i el grup al Congrés, cosa que ha portat Gaspar Llamazares a presentar la dimissió. L'altra novetat és la irrupció del partit Unió, Progrés i Democràcia, que portarà Rosa Díez a ocupar un escó.

Actualitzat
Finalment no hi ha hagut la tan comentada majoria absoluta i els socialistes no han obtingut la majoria necessària per governar en solitari, però aquesta nit celebren la victòria a Ferraz. El PSOE ha guanyat unes eleccions que han confirmat la bipolarització que ha acompanyat tota la campanya electoral i que, a les urnes, s'ha traduït en un fort bipartidisme. Les dues principals forces polítiques han sortit reforçades en detriment de les altres formacions, que han perdut vots i representació al Congrés.

El PSOE ha aconseguit el 43% dels vots i 169 escons, 5 més que ara fa 4 anys. Tot i perdre, el PP també ha millorat resultats. Amb el 40% dels vots, aconsegueix 153 escons, 5 més dels que tenia.

CiU aguanta bé el cop i es manté com a tercera força política al Congrés amb uns resultats molt semblants als del 2004, tot i que ha superat en un els 10 escons que tenia des de 2004. Ara n'ha obtingut 11. També EAJ-PNB fa un bon paper, tot i que perd un escó i se'n queda amb 6. No poden dir el mateix ni ERC ni IU.

Esquerra no ha pogut igualar la gesta que van fer el 2004, quan van entrar al Congrés en passar d'un a 8 escons, i ara veu com perd el grup parlamentari i es queda amb 3 escons. Tampoc IU tindrà aquesta legislatura grup propi al Congrés perquè perd 3 dels 5 escons que tenia. El desgavell ha estat de tal magnitud que aquesta mateixa nit Gaspar Llamazares ha anunciat la seva dimissió. Llamazares ha atribuït la seva derrota a la "injustícia" del sistema electoral i al "tsunami bipartidista" del PP i el PSOE.

El BNG repeteix amb 2 escons, CC-PNC en perd un i passa a tenir-ne 2, el nou UPyC de Rosa Díez n'aconsegueix un i Na-Bai i Nc-CCn mantenen el que tenien.

Amb aquests resultats a la mà, pocs minuts abans de les 11 de la nit, amb un ampli somriure a la boca, i al crit de "president, president", José Luis Rodríguez Zapatero ha comparegut enmig d'una onada de banderes vermelles. Acompanyat de la seva dona i dels seus estrets col·laboradors, Jesús Caldera, Trinidad Jiménez, José Blanco i Diego López Garrido, Zapatero ha dedicat les primeres paraules de la seva victòria a l'última víctima d'ETA, assassinada divendres, en l'últim dia de campanya electoral, i a totes les que hi ha hagut al llarg d'aquests anys. Després, el líder del PSOE ha celebrat l'alta participació i la normalitat que han caracteritzat la jornada electoral, i ha agraït a tots els votants socialistes la seva confiança.

"Fa quatre anys em vau dir aquí matexi que no us fallés. No ho he oblidat ni un sol dia. (...) Hem treballat molt. Ha merescut la pena." Amb aquestes paraules ha agraït a tots els assistents la presència a la seu dels socialistes. Al seu parer, el resultat d'avui demostra que els espanyols han optat per "una nova etapa sense crispació" i ell els ha respost que no estalviarà esforços per aconseguir el consens de tots. "Governaré per a tots. Governaré per fer realitat les aspiracions de les dones. Governaré perquè es compleixin les esperances dels joves. Governaré perquè els grans trobin l'assistència i el suport que s'han guanyat al llarg d'una vida. Governaré amb mà ferma i amb la mà estesa."

A la seu del PP han encaixat la victòria amb filosofia, potser perquè tot i perdre han sumat més vots i escons que el 2004. Mariano Rajoy ha comparegut acompanyat de la seva dona, Ángel Acebes i Manuel Pizarro, i ha assegurat que ha trucat a José Luis Rodríguez Zapatero i li ha "desitjat sort pel bé d'Espanya". Aclamat per una multitud al crit de "Mariano, collonut, com tu no hi ha ningú", el líder del PP ha hagut de fer esforços per poder parlar. Amb prou feina ha pogut agrair a la militància la feina feta, als votants el seu suport i als companys de partit l'ajut en quatre anys difícils. A tots ells, Rajoy ha promès que el PP estarà a l'altura de les circumstàncies.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut