Barcelona

Zapatero assumeix personalment els errors en les obres de l'AVE

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha visitat les obres de l'AVE a l'Hospitalet. El cap de l'executiu ha volgut conèixer de prop el col·lapse de Rodalies i els problemes de l'arribada de l'alta velocitat. Zapatero ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, José Montilla, i s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis del Baix Llobregat afectats per les obres. Ambdós dirigents han reiterat el missatge oficial que prioritza la seguretat i el restabliment del servei de Rodalies. Zapatero ha assumit a més tots els errors en la gestió de les obres en tant que el govern central n'és el responsable últim i s'ha compromès a oferir una solució tot i que no ha donat dates.

Actualitzat
El viatge de Zapatero no havia estat anunciat amb antelació. Durant la visita, el cap de l'executiu ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, José Montilla, l'alcalde de l'Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, i el president d'Adif, Antonio González. També hi ha estat present el president de la constructora OHL, encarregada de les obres de l'AVE en aquest tram, Juan Miguel Villar Mir.

Precisament Villar Mir ha estat l'encarregat d'explicar a Zapatero, durant uns quinze minuts, els treballs que s'estan portant a terme a Bellvitge. Després de la visita d'obres, Zapatero s'ha desplaçat caminant, envoltat d'un núvol de periodistes, fins al Centre Cultural de Bellvitge, on, després d'entrevistar-se breument amb representants de la Coordinadora d'Entitats de l'Hospitalet, s'ha reunit amb alcaldes de municipis per on passa l'AVE, entre ells l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, a més del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Mentre estava en aquesta reunió s'ha sabut que ha aparegut un nou esvoranc a només 50 metres del lloc de la trobada.

Seguretat i restablir el servei

Un cop acabada la visita, Zapatero i Montilla han comparegut davant dels mitjans per explicar la seva impressió de la situació. Ambdós han reiterat el missatge que surt des de la Generalitat i el Ministeri de Foment des de fa dies. La prioritat és la seguretat, així ho ha explicat el president català que també ha volgut agrair el comportament cívic dels usuaris i els veïns de les obres.

Zapatero ha estat més extens en les seves declaracions. Tot i que ha reiterat el mateix missatge ha volgut començar entonant el "mea culpa" i assumint tots els errors que s'han comès en les obres. Ell mateix ha utilitzat aquesta paraula i ha recordat que el govern espanyol és el responsable últim de la infraestructura i per tant ha d'assumir-ne les conseqüències.

El cap de l'executiu ha marcat tres prioritats: seguretat, restabliment del servei i finalització del projecte de l'alta velocitat. El president espanyol els ha donat aquesta ordre perquè considera que el més important ara és aconseguir que rodalies torni a funcionar plenament amb la garantia que no hi ha haurà cap problema de seguretat ni per a usuaris ni per a treballadors. Com Montilla, el cap de l'executiu també ha volgut agrair als catalans la seva resposta cívica a la situació.

Dues empreses ajudaran OHL

El govern central, però, no vol oblidar les obres de l'AVE. Zapatero no ha marcat dates, tot i que es veu impossible complir el termini del 21 de desembre que va prometre, però ha explicat que no estalviaran esforços per tirar endavant el projecte. El cap de l'executiu ha explicat que dilluns Adif adjudicarà dues actuacions d'emergència per col·laborar amb la constructora OHL i donar resposta als problemes que està portant el tram de l'AVE a l'Hospitalet.

Finalment, Zapatero ha recordat que l'alta velocitat a Catalunya és una aposta molt important del seu govern i ha parlat de les altes xifres d'inversió que suposa aquesta obra i el benefici que comportarà per al país. Per tot això s'ha compromès a seguir treballant les 24 hores del dia per solucionar els errors.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut