Santiago de Xile

Xile comença un rescat llarg i complicat per treure a la superfície els 33 miners atrapats

Les autoritats xilenes inicien les tasques per rescatar els miners atrapats des de fa 18 dies a 700 metres de profunditat. Els treballs es poden allargar fins a quatre mesos i són complicats, ja que no té precedents. De moment, però, s'ha començat a proveir d'aigua i aliments els miners a través d'un conducte que comunica el refugi on són amb la superfície.

Actualitzat
Després de l'eufòria per constatar que els 33 miners atrapats a 700 metres de profunditat estaven vius, les autoritats xilenes comencen a treballar per rescatar-los, per alimentar-los i vetllar per la seva salut fins que no puguin sortir a la superfície.

Les tasques per foradar la roca i poder alliberar els miners es poden allargar tres o quatre mesos. La maquinària ja està començant a arribar i els equips de rescat xilens aviat es posaran a obrir el túnel per treure a la superfície els miners. Els responsables d'aquestes tasques es mostren optimistes, tot i que no hi ha cap precedent d'un rescat a tanta profunditat que es preveu complicat.

En paral·lel a les tasques de les màquines, es treballa també per mantenir amb vida i ànims els atrapats. A través d'un conducte que comunica amb la superfície, els miners han rebut aigua i sèrum i està previst que en les pròximes hores els arribin aliments i medicaments. A més, a través d'aquest conducte s'ha instal·lat un fil telefònic que ha permès el contacte amb els familiars i les autoritats del país.

La NASA assessora ara els equips de rescat xilens, que han de mantenir tranquils els miners durant diversos mesos. Els entrena per saber com acostumar algú que, com un astronauta, ha de passar molt de temps en un espai molt reduït.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut