L'actriu Viola Davis a la gala dels Grammy, recollint el premi que li permet entrar al club dels EGOT (Reuters/Mario Anzuoni)

Viola Davis ja és una EGOT, després de guanyar un Grammy: 18 artistes ho han aconseguit

La narració de l'àudio llibre de les seves memòries, "Finding Me", li ha donat el Grammy i li permet ser la 18ena artista i la tercera dona negra que té els quatre premis

L'actriu Viola Davis ha entrat al selectíssim club d'artistes que han guanyat els quatre grans premis nord-americans: l'Oscar en cinema, l'Emmy de televisió, el Tony de teatre i aquest diumenge al vespre, a Los Angeles, un Grammy. L'ha obtingut en la categoria de narració d'audiollibre per les seves memòries, "Finding Me".

Davis, de 57 anys, és la 18a artista que assoleix el que s'anomena EGOT, acrònim dels quatre premis més importants de les arts audiovisuals nord-americanes. També és la tercera dona negra que aconsegueix aquest pòquer de premis. Davis es va emocionar en celebrar el moment a l'escenari."Tinc l'EGOT!", va exclamar fent el joc de paraules en anglès "I got EGOT".

"Valga'm déu! He escrit aquest llibre per homenatjar la Viola de sis anys, per honorar-la, per honorar la seva vida, la seva alegria, el seu trauma, el seu tot", va dir en recollir el premi.

Davis ha estat l'única dona nominada a la seva categoria aquest any, juntament amb Lin-Manuel Miranda, Questlove, Mel Brooks i Jamie Foxx.

Els EGOT de Viola Davis

Davis va guanyar un Emmy el 2015 per la sèrie de televisió "How To Get Away with Murder" ("Cómo defender a un asesino"); l'Oscar el va obtenir com a millor actriu secundària el 2017 pel seu paper a "Fences", del 2016, i té dos premis Tony per "Fences" i "King Hedley II".

A més, l'actriu també té un Globus d'Or, un BAFTA i cinc premis del Sindicat d'Actors, entre altres distincions.

Però qui forma part de la llista dels EGOT?

Amb Viola Davis ja són 18 els artistes que han guanyat el que es considera el grand slam del món de l'espectacle als Estats Units.

El concepte EGOT va sorgir el 1984 quan l'actor Philip Michael Thomas, el detectiu Ricardo Tubbs a "Miami Vice ("Corrupción en Miami"), va declarar que volia aconseguit l'EGOT en cinc anys arran de la fama que li va donar la sèrie als anys vuitanta. Thomas no ha estat nominat per aconseguir el premi, però la llista es va crear.

Els 18 EGOT més 5

El primer a assolir els quatre premis va ser el productor i compositor Richard Rodgers el 1962. Després, Hellen Hayes els va recopilar el 1977. El mateix any ho aconseguia l'actriu, ballarina i cantant Rita Moreno. Fins el 1991 no ho assoliria, als 87 anys, l'actor John Gielgud, i el 1994, ho va fer Audrey Hepburn. L'any següent, el 1995, va obtenir l'EGOT el compositor Marvin Hamlisch. Un altre compositor i director d'orquestra, Jonathan Tunick, assolia el pòquer de premis el 1997.

El 2001, l'actor, guionista, director i compositor Mel Brooks (nominat als Grammy d'aquest any en la mateixa categoria que Viola Davis) entrava al grup EGOT, juntament amb l'humorista i director Mike Nichols. El 2002 entrava al club l'actriu Whoopy Goldberg, la primera dona negra.

El productor Scott Rudin entrava a l'elit dels EGOT el 2012. El 2014 ho feia el compositor Robert Lopez, amb només 39 anys. López també és el primer americà i asiàtic (d'origen filipí) que ho ha aconseguit amb menys temps, només 9 anys, i l'únic que té el REGOT, és a dir, que l'ha assolit més d'un cop. De fet, té dos Oscars, dos Grammys, dos Emmys i tres Tonys.

El 2018, els EGOT van tenir tres entrades. Destaquen els britànics Andrew Lloyd Webber, compositor i productor, i Tim Rice, lletrista, llibretista i productor, tots dos de musicals com "Evita" o "Jesucrist superstar", entre altres. El tercer a entrar a la llista aquell any va ser el cantant, compositor, pianista i productor musical John Legend.

El compositor Alan Menken va incorporar-se a la llista el 2020. L'actriu i cantant Jennifer Hudson és la segona dona negra que va entrar a formar part del grup l'any passat.

Hi ha, encara, cinc EGOT que han aconseguit algun dels quatre premis en categories no competitives. Es tracta de Barbara Streisand, Liza Minnelli, James Earl Jones, Harry Belafonte i Quincy Jones.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTelevisióLiteraturaCinemaTeatreMúsicaPremis OscarPremis Emmy
Anar al contingut