Convertir el cotxe en un lloc que agradi a la nostra mascota pot reduir considerablement el seu malestar (iStock)

Viatges amb la mascota? Consells per anar en cotxe, tren o avió amb gats i gossos

Els experts recomanen acostumar els animals al vehicle i no donar-los menjar abans de fer el trajecte

RedaccióActualitzat

Cada cop són més les famílies que tenen algun animal de companyia a casa, i amb l'arribada de les vacances, molts opten per endur-se'l. Us proposem alguns consells a tenir a compte si heu de fer pujar els vostres gossos i gats al cotxe, al tren o a l'avió.


Viatjar en cotxe

Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya recorden que hem de tenir present que tant els gossos com els gats són propensos a marejar-se o angoixar-se quan van en cotxe. Per prevenir-ho, recomanen acostumar l'animal a familiaritzar-s'hi ja de petit, fent breus recorreguts d'adaptació. Convertir el cotxe en un lloc que agradi a la nostra mascota pot reduir considerablement el seu malestar.

Tot i que hi ha medicació per combatre el mareig o l'ansietat, els veterinaris recomanen que aquesta només s'utilitzi amb prescripció veterinària, ja que podria afectar altres òrgans de l'animal.

Ricard Aran, del Consell de Col·legis Veterinaris, explica que també s'ha de tenir present que l'animal no mengi durant les hores prèvies al viatge.

Aran recorda altres recomanacions importants, com anar fent parades cada hora i mitja si el trajecte és llarg. Així, l'animal (i també les persones) podran estirar les cames, beure aigua o fer les seves necessitats.

La gàbia de transport hauria de tenir unes dimensions que permetin que l'animal s'hi pugui moure (iStock)

Pel que fa a la seguretat de l'animal a bord, i seguint la regulació i els consells de la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre el transport de mascotes, hi ha tres maneres de portar un gos al cotxe:

Una primera opció és que l'animal, sobretot si és un gos de mida mitjana o gran, viatgi al maleter amb una reixeta de separació.

Una segona opció és que l'animal viatgi dins d'una cistella de transport d'una mida que permeti que l'animal s'hi pugui moure. Ens pot semblar que el castiguem a anar tancat, però per a ell la sensació de seguretat serà més gran i, a més, el podem portar als peus o al costat; és a dir, amb nosaltres.

La tercera opció seria viatjar lligat amb un arnès i amb aquest arnès lligat al cinturó de seguretat. Si triem aquesta opció, és important que l'animal no vagi subjectat només pel coll ja que, en cas d'un accident o d'una frenada o una accelerada brusques, podria prendre mal.

Alguns gats poden posar-se molt nerviosos a l'hora de viatjar (iStock)

Pel que fa als gats, més difícils de controlar, s'aconsella portar-los sempre amb una cistella de transport.

Ricard Aran, però, afegeix una consideració respecte als gats que també haurien de tenir en compte tots els que en tenen:

"Si el viatge és de menys de 10 dies, és preferible deixar els gats a casa, sempre que sigui possible trobar a algú que els visiti almenys un cop al dia".

Tant per als animals com per a les persones la temperatura de confort dins del vehicle ha de rondar els 20º C. Tant si l'animal viatja al maleter com si ho fa en una cistella de transport, hem de tenir en compte que la climatització no li arribarà de la mateixa manera que a les persones, que anem assegudes als seients.

A banda, quan fem aturades, és molt important recordar que no hem de deixar mai l'animal dins del cotxe i que, si ho fem, ha de ser en una zona totalment ombrívola i amb les finestres obertes perquè circuli l'aire. La temperatura a l'interior d'un cotxe pot pujar fins als 60º C en molt poc temps; en 20 minuts n'hi hauria prou perquè l'animal mori per un cop de calor.


Viatjar en tren

Si heu de viatjar en tren amb l'animal, haureu de tenir present que hi ha normatives diferents segons del tipus de tren que agafeu.

En trens de Rodalies s'hi admeten mascotes sense límit de pes, però amb una sèrie de condicions de viatge:

- Viatja gratis amb tu i no necessita bitllet.

- S'hi admeten animals domèstics (gossos, gats i ocells) sense límit de pes i subjectes amb una corretja i morrió.

- No cal que viatgin a la seva gàbia o cistella de transport.

- Màxim un animal per persona.

En trens AVE, AVLO i Llarga distància es pot viatjar amb l'animal (gossos, gats, fures o ocells que no siguin de corral) de fins a 10 kg. Només se'n permet una per persona. En el cas dels AVLO han d'anar sempre amb cistella de transport i el cost serà de 10 euros. Pel que fa als AVE, segons el tipus de bitllet, hi ha la possibilitat de viatjar amb o sense cistella de transport i de pagar algun extra o no.

Si tenim un gos més gros, de fins a 40 kg, s'hi pot viatjar en alguns trens AVE complint els requisits establerts i presentant-te amb 40 minuts d'antelació al Centre de Serveis Renfe de l'estació per lliurar la declaració responsable, la cartilla de vacunació i la pòlissa d'assegurances.

Viatjar en avió

Si hem de viatjar en avió amb alguna de les nostres mascotes, haurem de tenir en compte una sèrie de normes i requisits que poden variar en funció de la companyia aèria amb què volem i del país on viatgem:

D'entrada, ens haurem d'assegurar que l'animal pugui entrar al país de destí. Això ho podrem comprovar consultant la pàgina web de la seva ambaixada, on trobarem informació sobre restriccions d'animals, races prohibides i altres obligacions.

La majoria d'aerolínies permeten portar gossos petits o gats amb un càrrec addicional, tot i que s'ha de contactar amb la companyia aèria amb la màxima antelació, ja que hi ha límits en el nombre de mascotes que es permeten portar a la cabina. En general, sempre és més recomanable portar les nostres mascotes a la cabina que no pas a la bodega.

Els experts recomanen també que abans del viatge s'hauria d'habituar l'animal a la cistella de transport on haurà d'anar. Així, evitarem que s'estressi o s'angoixi en el moment del vol. S'aconsella, també, col·locar una etiqueta identificativa a la cistella amb el nostre contacte, per si s'arribés a perdre.

Si viatgem a un país de la Unió Europea, la nostra mascota haurà d'estar identificada amb un microxip, estar vacunada de la ràbia i disposar d'un passaport europeu per al moviment d'animals de companyia. També s'hi inclouen Andorra, Suïssa, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, San Marino i Ciutat del Vaticà.

A més, si es viatja amb un gos a Irlanda, Malta, Finlàndia o Noruega, aquest també haurà d'acreditar que ha estat tractat contra el cuc Echinococcus multilocularis entre 24 i 120 hores abans d'arribar al país.

Al Col·legi de Veterinaris de Barcelona hi ha un llistat amb els veterinaris acreditats per fer aquests tipus de certificats especials.

ARXIVAT A:
TrànsitAVERenfe
Anar al contingut