Vaga mundial pel clima per influir en les europees (Reuters)
Greta Thunberg manifestant-se pel clima, aquest divendres a Estocolm (Reuters)

Vaga mundial pel clima per influir en les europees

Els activistes, que ja han aconseguit que es parli d'"emergència climàtica" en comptes de "canvi climàtic", exigeixen compromisos als candidats a eurodiputats

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest divendres 24 de maig, a dos dies de les eleccions al Parlament Europeu, se celebra a tot el món la segona jornada mundial de vaga pel clima.

Hi ha convocatòries a més de 1.600 ciutats de pràcticament 120 països, però és a Europa on està previst que les mobilitzacions siguin més massives.

La intenció dels convocants és pressionar els partits que es presenten a les eleccions europees perquè incorporin als seus programes mesures contra el canvi climàtic.

14 ciutats a Catalunya, més de 50 a tot Espanya

A Catalunya hi ha manifestacions i concentracions a 14 ciutats: a Girona, la primera ciutat espanyola que es va sumar a aquestes vagues, la convocatòria és a les 7 de la tarda. A Barcelona, els activistes es trobaran a la plaça Universitat a dos quarts de cinc.

A tot Espanya són més de 50 les ciutats on hi haurà manifestacions i concentracions. En aquest enllaç, l'organització Fridays for Future (Divendres pel Futur) ha situat sobre el mapa del món les ciutats on hi ha convocatòries.


A ciutats europees com Milà hi ha hagut manifestacions força massives:


Abans n'hi havia hagut a ciutats com Melbourne, a Austràlia, o a la capital de Corea del Sud, Seül:

 


15 de març, primera convocatòria

La primera jornada mundial de vaga pel clima va ser el 15 de març, en una convocatòria promoguda des dels Estats Units i a la qual es va sumar un milió i mig de joves activistes de més de 100 països.

Les vagues setmanals pel clima, organitzades entorn de les etiquetes #FridaysForFuture i #SchoolStrike4climate, les va crear en solitari l'estiu passat la joveníssima activista sueca Greta Thunberg, que s'ha fet famosa pel seu discurs clar i contundent.

De "canvi climàtic" a "crisi climàtica"

Des de llavors el moviment ha crescut exponencialment i s'ha sumat a altres iniciatives similars, com la plataforma Extinction or Rebellion britànica, que postula un activisme més contundent, però també des de la no-violència.

Aquests moviments ja han aconseguit que el concepte de "canvi climàtic" estigui sent desplaçat pels més impactants de "crisi climàtica" o "emergència climàtica."

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut