Detall de la concentració a Griona (ACN)

"Fridays for Future": joves d'arreu del món fan vaga per exigir mesures pel clima

Es preveuen més de mil manifestacions a més de cent països

Xavier DuranActualitzat

Les manifestacions de joves contra el canvi climàtic han començat a Oceania i a Àsia. Han estat les primeres de les més de mil que s'esperen a més de cent països.

Les aules han quedat pràcticament buides i els carrers plens a ciutats com Wellington, Sydney, Seül i Hong Kong. Les pancartes denunciaven la manca d'accions decidides per part dels dirigents polítics. "No hi ha planeta B" ha estat una de les idees exposades.

 


Manifestació a Hong Kong

 


Manifestació als carrers de Tòquio, la capital del Japó

 

"No restarem callats", diu aquesta pancarta a Sydney, a Austràlia (Reuters)


El símbol de la protesta dels joves contra el canvi climàtic, la sueca Greta Thunberg, encapçala la marxa d'aquest divendres a Estocolm.

Polítics escèptics i polítics comprensius

Però alguns dels destinataris dels missatges no han respost de manera positiva. Així ho ha fet el ministre d'Educació d'Austràlia, Dan Tehan:

"Que els estudiants abandonin l'escola durant l'horari lectiu per protestar no és una cosa que haguem d'encoratjar. Sobretot quan han estat animats a fer-ho per activistes polítics verds".

Les paraules han coincidit amb la presentació d'un informe segons el qual les emissions de gasos d'hivernacle a Austràlia han assolit nivells rècord. Això posa en dubte que pugui assolir els objectius establerts a l'acord de París del 2015.

 


"Ens fa por tenir fills perquè rebutgeu protegir el seu futur",. diu aquesta pancarta a Mumbai, a l'Índia (Reuters)

 


Manifestació a Seül, a Corea del Sud

 

En canvi, la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, s'ha mostrat més receptiva:

"Us escoltem i ens posarem a treballar per marcar el camí cap a la neutralitat en carboni. Si us plau, seguiu portant tanta gent com pugueu amb vosaltres perquè no aconseguirem els nostres objectius tot sols".

A París, desenes de joves han bloquejat l'entrada a la seu del banc Société Générale, per denunciar el que consideren "finançaments nocius per al clima". Manifestants convocats pel col·lectiu Joves pel Clima han impedit l'accés dels treballadors i dels visitants a les nou del matí.


"Prou xerrameca"

Un dels tres estudiants que van iniciar les concentracions a Catalunya, Lucas Barrero, explicava, des de Girona, on estudia Biologia i Ciències Ambientals, que la visita que van fer aquesta setmana al Parlament Europeu els va decebre:

"Els volíem dir que estem farts de xerrameca. Però va ser una experiència trista perquè vam sentir que el discurs és el mateix de sempre. En un parlament de 750 eurodiputats només n'hi havia uns 60 o 70. Gairebé érem més els joves que ells. I això és una vergonya, que els nostres representants no s'ho prenguin seriosament. Tenim onze anys per actuar i no vam veure que ells ho tinguin interioritzat encara".

Lucas ha afegit que els han de deixar de dir que són els joves els que han d'actuar, perquè "són ells els que han de legislar, prendre accions i deixar-se de felicitar-nos i fer el seu treball".

També ha dit que tot i que es parla de no superar un augment d'1,5 graus en la mitjana mundial, a Catalunya ja ha pujat més i per al 2100 podria haver pujat entre 6 i 8 graus. "Hem d'actuar perquè ens hi va la nostra vida", ha conclòs.

Aquest divendres hi ha hagut concentracions a Girona, Barcelona i Vic. A Barcelona hi ha hagut unes dues mil persones, segons la Guàrdia Urbana.

A Girona, hi ha hagut dues manifestacions. La de la tarda ha aplegat 800 persones, quatre vegades més que les que s'han concentrat al matí. Els manifestants, la gran majoria estudiants i famílies, han sortit de la plaça del Vi i han enfilat els carrers del centre fins a la seu de la Generalitat.

Davant la subdelegació del govern han fet una performance i han apel·lat a la desobediència civil no violenta, farts, diuen, que els acords internacionals no es tradueixin en polítiques efectives.

 

Concentració a Barcelona

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCiènciaCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut