Giorgia Meloni lamenta haver estat "enganyada per un impostor" amb qui va parlar de la guerra a Ucraïna (EFE/Fabio Frustaci)
Giorgia Meloni lamenta haver estat "enganyada per un impostor" amb qui va parlar de la guerra a Ucraïna (EFE/Fabio Frustaci)

Una trucada telefònica falsa a Giorgia Meloni costa el càrrec al seu assessor diplomàtic

Dos humoristes russos enganyen Meloni fent-se passar per un dirigent de la Unió Africana i ella els diu que la guerra a Ucraïna provocava "cert cansament" arreu

La primera ministra italiana ha anunciat aquest divendres la dimissió del seu conseller diplomàtic, Francesco Talò, després que Giorgia Meloni fos víctima d'un engany telefònic per part de dos còmics russos.

En la trucada telefònica, feta el mes de setembre, però difosa a les xarxes socials aquesta setmana, la primera ministra d'Itàlia pensa que està parlant amb un alt funcionari de la Unió Africana. En realitat, a l'altra banda del telèfon hi havia els humoristes russos Vladímir Kuznetsov, "Vovan", i Alexei Stolyarov, "Lexus". 

Dimecres, el Palazzo Chigi, seu del govern italià, va fer pública una nota lamentant "haver estat enganyat per un impostor que es va fer passar pel president de la Comissió de la Unió Africana". Segons diu la nota, la conversa va tenir lloc "en el context dels intensos esforços desplegats per la presidenta Meloni per reforçar els contactes amb dirigents africans" en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides del 19 d'aquell mes. 

Els dos humoristes van aconseguir esquivar tots els filtres de seguretat i accedir directament a la primera ministra italiana. A la conversa, Meloni, assegura que hi ha "una mena de cansament arreu" en la comunitat internacional davant la guerra a Ucraïna

Unes afirmacions que podrien derivar en un conflicte diplomàtic i que Giorgia Meloni s'ha afanyat a puntualitzar dient que no contradiuen el ferm suport del seu govern a Ucraïna i la seva convicció que guanyaran la guerra a Rússia.

Però de poc ha servit: el Partit Democràtic, a l'oposició, ha demanat que el govern italià comparegui al Parlament per a informar d'un incident que, asseguren, posa en qüestió la seguretat nacional. 

Ara, amb la dimissió de Francesco Talò, Meloni intenta aturar l'onada de crítiques per haver caigut en el parany dels dos còmics russos. Talò, diplomàtic de carrera de 65 anys, ha estat ambaixador d'Itàlia davant l'OTAN i també a Israel. També havia representat el govern italià davant l'Afganistan i Pakistan i havia estat cònsol general a Nova York. Tenia previst jubilar-se aquest any.
 

També van accedir a Cospedal 

No és la primera vegada que Vladímir Kuznetsov i Alexei Stolyarov aconsegueixen parlar amb presidents del govern i altres polítics i personalitats fent-se passar per alguna altra persona. Ja ho van fer amb María Dolores de Cospedal el 2017 quan era ministra de Defensa. Li van dir que Carles Puigdemont treballava per als serveis secrets russos sota el nom de "Cipollino".

També han caigut en la seva trampa el president espanyol, Pedro Sánchez; el primer ministre canadenc, Justin Trudeau; l'exprimer ministre britànic Boris Johnson, l'excancellera alemanya Angela Merkel o el president turc, Recep Tayyip Erdogan. 

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut