Una protesta de la milícia ultra Proud Boys acaba en tiroteig a Portland
Atacs amb gas pebre entre Proud Boys i antifeixistes (David Ryder / Reuters)

Una protesta de la milícia ultra Proud Boys acaba en tiroteig a Portland

La convocatòria dels ultradretans va tenir resposta per part de grups antifeixistes, amb qui es van enfrontar, com ja ha passat en diverses ocasions a la ciutat nord-americana

Actualitzat

Portland, la ciutat més gran de l'estat d'Oregon, a la costa oest dels Estats Units, s'ha convertit en l'últim any en un dels principals epicentres dels enfrontaments entre els grups d'ultradreta i els seus opositors antifeixistes.

Ciutat d'esquerres durant l'última dècada, Portland va ser el punt del país on més van allargar-se les protestes contra el racisme i la violència policial posteriors a la mort de George Floyd. La durada d'aquestes manifestacions va cridar l'atenció d'alguns grups d'ultradreta, que s'hi van dirigir per posar-hi fi. 

El punt àlgid d'aquestes protestes va tenir lloc fa just un any quan, en plena batalla entre ambdós grups, un home vinculat al moviment anarquista Antifa va matar a trets un membre del moviment ultradretà Patriot Prayer

En l'aniversari d'aquests fets, als carrers de Portland s'hi van tornar a sentir trets, però aquesta vegada no hi va haver cap víctima, ni tan sols ferits, segons la policia.

I això que els supremacistes del grup ultradretà Proud Boys, en honor a aquesta data especial, havien convocat una protesta sota el paradoxal nom de "Summer of Love", a la qual diversos manifestants antifeixistes van respondre. 

Un dels membres de Proud Boys, carregat amb una pistola de boles de pintura (David Ryder / Reuters)
Una protesta de la milícia ultra Proud Boys acaba en tiroteig a Portland
Un membre de Proud Boys ataca amb gas pebre un home dins d'una furgoneta (David Ryder / Reuters)


Ni rastre de la policia

Tot i que la trobada entre ultradretans i antifeixistes va acabar amb una batalla campal en què centenars de persones van intercanviar cops i bales de pintura i gas pebre, cap agent de policia va aparèixer en escena fins que un dels membres dels Proud Boys va disparar dos trets cap als antifeixistes.

L'home va ser detingut aleshores, i el cap de policia de Portland, Chuck Lovell, va justificar l'actuació policial dient que "el fet que no es detinguin persones en ple clímax de tensió no significa que no s'acabi processant els participants". 

Proud Boys i antifeixistes van arribar a les mans (David Ryder / Reuters)
Una protesta de la milícia ultra Proud Boys acaba en tiroteig a Portland
Contramanifestants antifexistes s'amaguen rere els cotxes mentre se senten trets (Alix Powell (Reuters))


Supremacisme i violència

L'FBI considera els Proud Boys com un grup amb lligams amb el supremacisme blanc, i la seva relació amb els assalts al Capitoli del 6 de gener està provada. 

Estan vinculats a l'esfera nacionalista estatunidenca i formats només per homes. El seu líder, Enrique Tarrio, hauria estat confident de l'FBI segons un exfiscal i una transcripció d'un procediment judicial. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsExtrema dretaRacismeAntifeixisme
Anar al contingut