Toc de queda a 40 ciutats dels EUA per primer cop des de Luther King, el 1968

A tot el país s'han desfermat les protestes i els aldarulls per la mort del ciutadà negre George Floyd a mans de la policia

RedaccióActualitzat

La mort de George Floyd, ciutadà negre escanyat per un policia a Minneapolis, està sacsejant els Estats Units. Ha estat una nit més amb protestes i aldarulls a moltes ciutats del país. I mentrestant Donald Trump culpa de la violència als carrers l'extrema esquerra i avisa que tractarà els incidents com a actes terroristes.

Almenys a 40 ciutats s'hi ha imposat el toc de queda, el més gran des de l'assassinat de Martin Luther King, el líder de la lluita pels drets civils de la minoria negra, el 1968.

Els aldarulls s'han escampat a les principals ciutats dels Estats Units. També a la capital, Washington. La nit de divendres, el president va ser traslladat al búnquer de seguretat de la Casa Blanca, segons informa The New York Times. Els manifestants s'enfrontaven als agents del Servei Secret per retirar les barreres metàl·liques que hi ha al voltant de la residència presidencial. Segons la CNN, Trump va estar prop d'una hora al búnquer.

Aquesta nit hi ha tornat a haver incidents davant la Casa Blanca, on els manifestants han encès fogueres, que han derivat després en incendis i enfrontaments amb la policia. Han atacat un cotxe patrulla i les forces de seguretat han llançat pilotes de goma i han carregat contra els concentrats, també contra periodistes que hi havia a la zona.
 

El toc de queda a 40 ciutats dels EUA és el més gran des de Luther King, al 1968
Càrrega policial a l'entorn de la Casa Blanca (Reuters/Jonathan Ersnt)
El toc de queda a 40 ciutats dels EUA és el més gran des de Luther King, al 1968
Saqueig en una botiga a Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)


A la recerca dels grups radicals

Trump afirmava aquest diumenge: "Els Estats Units designaran Antifa com una organització terrorista". El moviment antifeixista nord-americà conegut amb el nom d'Antifa és un petit però sorollós grup radical que, després de l'arribada de Donald Trump al poder, s'ha fet cada cop més actiu, sobretot per contrarestar les manifestacions dels supremacistes blancs.

El fiscal general, William Barr, ha assegurat que ordenarà a l'FBI que identifiqui els "grups radicals i agitadors externs" i fa aquest advertiment:

"La violència instigada i que protagonitzen Antifa i també altres grups similars en relació amb els aldarulls és terrorisme interior i serà tractat en conseqüència."


La diputada demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez s'ha preguntat per què l'FBI no tracta els supremacistes blancs, simpatitzants de Trump, també com a grups terroristes.

 

Tot el país revoltat

Washington, Minneapolis, Filadèlfia, Los Angeles, Miami, Atlanta... Fins a 40 ciutats estan sota el toc de queda i s'ha activat la Guàrdia Nacional. Això no ha evitat, però, que hi hagués incidents a gran part del país.

Toc de queda a 40 ciutats dels EUA per primer cop des de Luther King, el 1968
Un manifestant s'encara a la policia a Raleigh, a Carolina del Nord (Reuters/Jonathan Drake)
El toc de queda a 40 ciutats dels EUA és el més gran des de Luther King, al 1968
Detencions a Minneapolis, la ciutat on va morir Floyd a mans dels agents (Reuters/Nicholas Pfosi)


A Los Angeles hi ha hagut actuacions violentes al mateix temps que als carrers pròxims hi havia centenars de manifestants protestant de manera pacífica, amb minuts de silenci en homenatge a Floyd. Aquesta situació tan tensa a Los Angeles recorda els aldarulls del 1992, que van acabar amb 50 morts i 2.000 detinguts, després d'un altre cas de brutalitat policial contra un home negre.

A Minneapolis, on va morir Floyd sota el genoll d'un policia mentre demanava que el deixés respirar, han continuat els disturbis i saquejos. La Fiscalia imputa per homicidi imprudent l'agent de policia, que ha estat detingut. A les protestes pel crim racista de Floyd ara s'hi afegeixen els que protesten per la situació econòmica que ha deixat la crisi del coronavirus.

 

 

ARXIVAT A:
Protestes EUAGeorge FloydEstats UnitsRacismeTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut