Barcelona

Una part dels generadors es mantindran a Girona fins a finals d'estiu

La Generalitat ha demanat a Endesa que mantingui els grups electrògens a les comarques de Girona com a mínim fins després de l'estiu. El govern creu que al juliol tota la xarxa hauria de funcionar amb normalitat, però a la vegada considera que els generadors han de continuar a la zona en plena temporada turística per evitar sorpreses. A curt termini, es treballa perquè per Setmana Santa la majoria dels grups electrògens puguin estar parats per evitar molèsties de fum i soroll. Endesa, per la seva banda, ha agraït als clients la comprensió pels talls d'electricitat amb un anunci, d'una pàgina sencera, a la premsa i ha acceptat no retirar-los abans de l'estiu.

Actualitzat
L'objectiu de la Generalitat és que la xarxa, encara que continuï sent precària, ja sigui prou fiable aquesta Setmana Santa per poder desconnectar la majoria dels grups electrògens. I a mitjà termini, les instal·lacions ja haurien d'estar preparades per afrontar la temporada d'estiu. Són les previsions del govern, formulades ahir des del programa "Àgora", de TV3.

Ara bé, tot fa pensar que, fins i tot quan el subministrament s'hagi normalitzat, molts generadors es mantindran durant l'estiu al mateix lloc com a mesura de precaució, desconnectats, això sí. La idea és tenir-los com a xarxa de seguretat per assegurar que al llarg de la temporada turística, si hi ha talls de llum, siguin tan curts com sigui possible.

En aquest moment hi ha 241 grups electrògens fixos funcionant, i n'hi ha 89 de mòbils que van allà on la xarxa falla. A més, uns 300 grups petits donen servei als punts més aïllats. Endesa calcula en 60 milions d'euros el que li ha costat mobilitzar generadors, mitjans aeris i 1.500 treballadors.

L'altre front de l'administració és aclarir responsabilitats, sobretot si el que va passar es pot considerar causa de força major. Si és així, no hi podria haver sancions.
Anar al contingut