Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (reuters)
Itàlia

Una Itàlia molt dividida tria un nou Parlament

Les últimes enquestes pronostiquen que no hi haurà cap majoria suficient per governar

RedaccióActualitzat

Una Itàlia sacsejada pel populisme fa avui eleccions generals amb el fantasma de la ingovernabilitat. Els sondejos vaticinen una victòria del moviment antisistema 5 Estrelles. Tothom està pendent del retorn de Berlusconi, que, tot i això, no podrà ser primer ministre, perquè està inhabilitat per corrupció.

Més de 50 milions d'italians escullen avui nou Parlament. Voten molt dividits, en unes eleccions decisives per al futur del país. De moment, la jornada transcorre amb una certa normalitat, excepte les cues i retards a causa d'errors en la impressió de les paperetes, però sobretot pel complex sistema electoral que avui s'estrena. 

 

L'actual primer ministre, Paolo Gentiloni, ha votat a les deu del matí envoltat d'una gran expectació tot i que no es presenta com a candidat. El seu partit, el Partit Demòcrata, aposta de nou per l'exprimer minstre Matteo Renzi, que ha dipositat el vot una estona abans. Renzi ho tindrà difícil per tornar al govern.

Les enquestes el situen segon, per sota del Moviment 5 Estrelles. Tot i els fracassos de gestió a Roma i Torí, el partit populista i antisistema guanyaria i obtindria entre el 25 i el 28% dels vots.

Expectació també pels resultats que obté Forza Italia amb el retorn de Silvio Berlusconi, que no podria tornar a ser primer ministre perquè està inhabilitat per corrupció.

 

Tractarà, però, de sumar amb la dreta populista i xenòfoba de la Lliga Nord i amb els neofeixistes Germans d'Itàlia.

La nova llei electoral italiana: el "Rosatellum bis"

Una de les claus per entendre aquests comicis legislatius a Itàlia és la nova llei electoral, aprovada amb polèmica i a corre-cuita al final de la legislatura anterior. La norma castiga qui no forma coalicions i, en conseqüència, perjudica sobretot el Moviment 5 Estrelles.

Agafa el nom del seu impulsor, Ettore Rosato, cap del grup parlamentari del Partit Democràtic. És la quarta norma sobre la matèria en dues dècades a Itàlia. Es va aprovar l'octubre del 2017 arran d'un pacte entre dos antics primers ministres: Matteo Renzi i Silvio Berlusconi.

L'objectiu: evitar que el Moviment 5 Estrelles arribi al poder
El nou sistema obliga a governar amb àmplies majories i penalitza els partits que van en solitari. És el cas del moviment anticasta, líder a les enquestes. "A priori", la gran beneficiada és la dreta de Berlusconi, sòcia de la xenòfoba Lliga Nord i dels ultres Fratelli d'Italia.

El risc de la llei electoral italiana: la ingovernavilitat
Ni tan sols la coalició de conservadors antiimmigració sembla en condicions d'aconseguir el 40 per cent de vots que caldrien per governar. S'obriria, per tant, la porta a la repetició de l'anomenat Pacte del Nazareno del 2014 entre dreta i centreesquerra; és a dir: entre Berlusconi i Renzi, els mateixos que van acordar el "Rosatellum bis".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut