París

Un repartidor francès va morir com George Floyd al gener a París: 7 cops va dir "m'ofego"

La família ho considera un assassinat i en fa còmplice el president Macron si no prohibeix l'ús de la clau d'estrangulació a la policia

Actualitzat

A França ha sortit a la llum un cas similar al de l'afroamericà George Floyd, però sense connotacions racistes. Després de repetir "m'ofego" 7 cops, un motorista repartidor blanc va morir quan un agent el va mantenir immobilitzat a terra. La raó: encarar-se amb la policia en un control a París. La família reclama al president Macron que prohibeixi la clau d'estrangulació i la tècnica del placatge ventral, amb les quals considera que la policia va assassinar Cédric Chouviat.


Fins a 7 vegades va dir "m'ofego"

Cédric Chouviat, un repartidor de 43 anys que el 3 de gener va tenir la mala sort d'encarar-se amb uns policies que havien muntat un control a prop de la Torre Eiffel a París i el feien arribar tard.

La conversa puja de to, però sense que constin agressions, fins que els agents l'immobilitzen agafant-lo pel coll i tirant-lo a terra. Ara, Le Monde i Mediapart han publicat tot el que es van dir ell i els policies durant quasi deu minuts en què Chouviat va repetir set vegades "m'ofego" i va acabar morint, amb la tràquea fracturada.

 

Una imatge del vídeo que publica Le Monde: "Va morir d'una aturada cardíaca per falta d'oxigen" (Nicolas Chapuis/ Le Monde)

 

La maniobra que la policia va aplicar per immobilitzar Cédric Chouviat a França és la mateixa que van utilitzar per detenir George Floyd a Minnesota, i tots dos van acabar morint per falta d'oxigen, segons les autòpsies.

La família diu que va ser "un assassinat"

A l'espera de judici, la família reclama al mateix president de la república, Emmanuel Macron, que es prohibeixi la clau d'estrangulació, utilitzada regularment per la policia per immobilitzar els detinguts.

Christian Chouviat, pare de la víctima, demana a Macron que prohibeixi aquestes tècniques policials (Reuters)

Christian Chouviat, pare de la víctima, ho qualifica d'assassinat i al president de ser-ne còmplice per permetre-ho.

"La clau d'estrangulació no mereix un altre nom que el d'assassinat. I si vostè (Macron), com a cap de l'Estat, diu que és necessària, com el placatge ventral, per a un control d'identitat, de permís de conduir o de matrícula, si vostè ho permet, forma part del club dels assassins."

 

Una de les filles de Chouviat també va reclamar respostes al president, com la de per què cap dels policies ha estat suspès.

"Em dic Sofia Chouviat, filla de Cédric Chouviat. Vull dirigir-me directament al president de França, Emmanuel Macron, perquè tinc preguntes, de les meves germanes i meves. Encara no entenem per què no s'ha suspès els quatre policies que van matar el nostre pare. No entenem tampoc per què encara no s'ha prohibit la clau d'estrangulació, perquè, com vam veure, això va matar el meu pare com a resultat d'una fractura de la laringe."

Doria, la dona de Cédric Chouviat, mort el gener passat a mans de la policia (Reuters/Antony Paone)

 

Els policies diuen que no ho van sentir

Els quatre policies que hi van intervenir s'enfronten a una acusació d'homicidi involuntari, però no han estat suspesos de les seves funcions. Els seus advocats han dit que els seus clients han negat haver sentit Cédric Chouviat dir 7 vegades que s'ofegava.

Una de les advocades ha dit que "si aquest 'm'ofego', dit 7 vegades, és audible, és perquè ha estat enregistrat pel micròfon del casc del repartidor, molt a prop de la boca", per justificar que els policies no ho sentissin.

En aquesta ocasió, el cas no té connotacions racistes, però el cas Chouviat s'afegeix al d'Adama Traoré, mort també durant una identificació policial.

 

ARXIVAT A:
George FloydFrançaPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut